Symantec Backup Exec 2010 V13 R3 Backup Job Oluşturma

Bu makalemizde Symantec Backup Exec ile nasıl backup job oluşturulabileceğini göreceğiz.

Yeni bir backup job oluşturmanın iki yolu var. Bir tanesi sihirbaz yardımıyla oluşturmak, diğeri de tüm ayarları manuel olarak yaptığımız yöntem. Biz makalemizde backup job’u sihirbaz kullanmadan oluşturacağız.

Üst kısımda bulunan ribonda Job Setup‘a tıkladığımızda sol taraftaki Backup Tasks bölümünde New Job‘a tıklıyoruz. Karşımıza yukarıdaki ekran geliyor. Karşımıza ilk gelen ekran yedek alacağımız kaynakların seçimi ile ilgili. Yedek alacağımız kaynakları görebilmek için öncelikle ilgili kaynakların bulunduğu sunuculara Backup Exec Agent’ları kurmamız gerekiyor.

Agent’lar yedek alınacak sunucuların üzerine kurulması gereken ajanlardır. Örneğin Bizim sistemimizde yedek alınacak sunucular, File Server, Exchange Server ve SQL Server’dır. Agent kurmak için Tools > Install agents and Media Servers on Other Servers‘a tıklıyoruz.

Karşımıza çıkan ekranda Add butonuna tıkladıktan sonra eğer tek bir bilgisayar ekleyeceksek Add a Single Computer, birdne fazla bilgisayar ekleyeceksek Add Multiple Computers with the Same Time‘a tıklıyoruz. Biz birden fazla bilgisayar ekleyeceğimiz için ikinci seçenek olan Add Multiple Computers with the Same Time‘a tıklıyoruz. Bu arada, yukarıdaki resimde daha önce file server’a Agent yüklendiğini algıladığını ve bu sunucu için bir değişiklik yapmaya gerek olmadığını söylüyor. Next ile devam ediyoruz.

Bu ekranda yükleyeceğimiz ürünü seçiyoruz. İstersek uzak bilgisayara Saymantec Backup Exec de kurabiliyoruz. Biz şu anda uzak bilgisayara Agent kuracağımız için Remote Agent for Windows Systems‘ı seçiyoruz ve Next diyoruz.

Bu ekranda Agent kuracağımız uzak bilgisayarları seçiyoruz. Bunu yapmak için Browse’a tıklayıp açılan ekranda domainimiz içerisinde Agent kurmak istediğimiz sunucuları seçip OK ile devam edebiliriz. Ya da Remote Computer alanına sunucuların adını tek tek yazıp Add to List deyip devam edebiliriz. Alt kısımda bulunan Remote computer credentials alanına Agent’ları kurabilecek yetkiye sahip kullanıcı adı, şifre ve domain adını giriyoruz. Next ile devam ediyoruz.

Yukarıdaki ekranda uzak bilgisayara kuracağımız Agent türünü soruyor. Biz, Remote Agent for Windows Systems’ı seçiyoruz. dosya sunucuları üzerine Agent kuracak isek Advanced Open File Option’ı seçebiliriz. Ayrıca başka lisanslarımız varsa onları da burada görebiliriz. Active Directory Recovery Agent gibi. Next ile devam ediyoruz.

Bu ekranda Agent’ın uzak bilgisayarın adını, IP’sini ve Agent’ın versiyon bilgisini Media Server’a gönderip göndermeyeceğini soruyor. Remote Agent bu bilgileri paylaştığında, uzak bilgisayar Symantec BAckup Exec selection listesinde görünmeye başlayacak. Bunu yazımızın ilerleyen bölümlerinde göreceğiz. Specify names or IP address of media servers kısmında Symanetc Backup Exec Media Server’ın adını görüyoruz. Media Server başka bir sunucu üzerinde ise onu da gösterebiliriz.

Agent’ları kuracağımız sunucuları görüyoruz. Next ile devam ediyoruz.

Overview ekranında nelerin kurulacağını ve nereye kurulacağını görüyoruz. Install diyoruz ve kuruluma başlıyoruz.

Görüldüğü gibi Agnet’ların kurulumu tamamlandı. Next ile devam ediyoruz ve gelen ekranda Finish ile bitiriyoruz.

Gelelim Job oluşturma işlemine.

Bizim sistemimizde sadece windows kaynaklar var. Eğere Linux veya Mac istemciler olsaydı onlar için de ilgili agent’ları kurabilirdik. Bizim yedek alacağımız kaynaklar paylaşımda bulunan ve şirket genelinde bulunan dosyalar, Exchange Server 2010 ve SQL Server 2008 üzerindeki bazı veritabanları. Biz ilgili agent’ları kurduğumuz zaman Favorite Resources altında Windows Systems’a tıkladığımızda agent’ların kurulu olduğu sunucular görünecektir. Bu ekranda tüm yedek alacağımız kaynakları seçip devam edeceğiz.

Yukarıdaki ekranda ilk olarak şirket genelinde kullanılan dosyaları seçiyorum. Yedek alacağınız saate göre kullanılan dosyaların açık olma ihtimali de olabilir. Bunun için Advanced Open File Option (AOFO) seçeneğinin aktif olması gerekiyor. Buna makalenin ilerleyen kısmında değineceğiz.

Şimdi de Exchange Server 2010 kurulu olan sunucumuzdaki veritabanlarından yedek almak istediğiklerimizi seçiyoruz. Burada birden fazla veritabanı olabilir. Mailbox’ların olduğu veritabanı dışında arşiv veritabanı, recovery database gibi veritabanları da olabilir. Bunlardan istediklerimizi seçip devam ediyoruz.

 

Son olarak da SQL Server 2008 olan veritabanı sunucumuzdaki yedek almak istediğimiz veritabanlarını seçiyoruz. Eğer daha önce oluşturduğumuz bir job varsa ve aynı kaynaklardan yedek alacaksak, tek tek kaynak seçimi yapmak yerine “Load selections from existing list”‘e tıklayarak eski kaynak seçimi listelerini buraya aktarabiliyoruz.

View Selection Details’a tıkladığımızda yedek alacağımız kaynakların özetini görebiliyoruz.

Resource Order ekranında kaynakların hangi sıra ile yedek alınacağını belirleyebiliyoruz. Örneğin ben ilk olarak Varitabanlarının yedeğini almak isteseydim ilgili sunucuyu seçip Move Up’a tıklyarak onu en üste taşır öyle devam ederdim.

Resource Credentials akranında kullanmakta olduğumuz windows hesabının yedek alıncak sistemler üzerinde yetkisi olup olmadığının testini yapıyoruz. Eğer yetkimiz olmazsa yedek alma işlemini gerçekleştiremeyiz.

Priority and Availability ekranında oluşturduğumuz Backup Job için Highest, High, Medium, Low, and Lowest öncelikleri belirtebiliyoruz. Availability kısmında bu Job için seçtiğimiz kaynakların ne zamandan itibaren kullanılabilir olacağını ve saatlerini belirtiyoruz. Eğer oluşturduğumuz job istediğimiz süre içerisinde bitmezse otomatik olarak ipral olmasını da bu pencerede belirtebiliyoruz.

Device and Media kısmında yedeklerin alınacağı yeri seçiyoruz. İstersek bir diske, istersek tape kasete yedek alabiliyoruz. Bizim sistemimizde IBM Autoloader mevcut. IBM Autoloader içerisinde birden fazla tape kaset var. Bu kasetleri gruplara ayırarak oluşturduğumuz her Backup Job için farklı bir grup kullanabiliriz. Örneğin; Autolader içerisinde 20 adet kaset var. Bunları 5, 4 ve 11 olmak üzere gruplara bölüyorum.

Gruplara ayırma işlemini Devices kısmından sisteme kurulu olan Tape Backup ünitesine sağ tıklayıp Configure Partitions’a tıklıyorum.

Açılan ekranda grup oluşturmak istediğim kasetlerin en başına mouse ile tıklıyorum ve gruplar otomatik olarak oluşuyor. İstersek grupların içerdiği kasetleri Move Up ve Move Down diyerek değiştirebiliriz. OK tıklayarak işlemi tamamlıyorum.

Benim oluşturduğum gruplarda 5 kaset günlük, 4 kaset haftalık ve 11 kaset de aylık Backup Job’lar için ayrılmış durumda. Ben günlük bir yedek oluşturuyorum ve en üstteki grubu seçiyorum. Bu grup Pazartesi’den Cuma’ya 5 günlük yedekler için 5 adet kaset içeriyor. Haftalık yedekleri de Cumartesi alıyorum. Böylece Cumartesi için ayrıca bir kaset ayırmama gerek kalmıyor. Haftalık yedekte hem bir haftanın yedeğini almış oluyorum, hem de Cumartesi gününün yedeğini almış oluyorum. Devices and Media ekranında Media Set kısmında ise kullanılacak olan medyanın ne kadar süre ile üzerine yazılamayacağını belirtiyoruz. Bu süreleri Media bölümünden ayarlayabiliyoruz. Eğer Autoloader yerine tek kaset kullanan bir yedekleme ünitesi kullansaydık işlemin bitiminde kasetin otomatik olarak dışarı verilmesini isteyebilirdik. Bunu da yine bu ekranda “Eject media after job complete” tıklayarak belirtiyoruz.

General erkranında Job Name kısmında oluşturduğumuz Backup Job’a isim veriyoruz. Ben Günlük bir yedek oluşturduğum için Gunluk yazdım. Backup Method kısmında Full, Differential, Incremental Backup mı alacağımızı ayarlayabiliyoruz. Ben full backup alıyorum. Sıkıştırma yapacaksak yine bu ekrandan Compression type kısmından belirtiyoruz.

Advanced Open File ekranında açık olan dosyaların yedeklerinin alınabilmesi için bu seçeneği aktif duruma getiriyoruz. “Automatically select open file technology” seçeneği ile varsayılan ayarda bırakmak faydalı olacaktır.

Network and Securety ekranında kullanılacak ethernet kartının seçimini ve IPv4-IPv6 protokol seçimini yapabiliyoruz. Ayrıca alıncak olan yedeklerin encrytp edilebilmesini de sağlayabiliyoruz. Bunun için bir encryption key oluşturmamız gerekiyor. Encryption type’ı seçtikten sonra Manage keys butonuna tıklayarak yeni bir key oluşturabilir veya varolan bir key’i kullanabiliriz. Böylece Encryption Key’i bilmeyen birisi Restore işlemini yapamaz. ancak Encryption işleminin oldukça fazla işlemci gücü gerektirdiğini unutmayalım.

 

Microsoft Exchange ekranında Full, Incremental, Differential olarak Backup Method’u seçebiliyoruz. “Use Backup Exec Granular Recovery Technology” işaretlediğimizde yedeğini aldığımız Exchange Server Information Store içerisinde mailbox, mesajlar ve public folder bazında geri dönüş yapılabiliyor. “Perform consistency check before when using Microsoft Volume Shadow Copy Service snapshot provider” işaretlendiğinde Exchange Server veritabanı için bütünlük kontrolü yapıyor.

Microsoft SQL ekrnanında da yine Backup Method ve bütünlük kontrolü ayarları mevcut.

Schedule ekranında alacağımız yedeklerin zamanlamasını ayarlayabiliyoruz.  İstersek Specific Dates ile sadece belirttiğimiz tarihlerde, Recurring Week Days ile haftanın belirttiğimiz günlerinde, Recurring Days of the Month ile ayın belirli günlerinde yedek alınmasını sağlayabiliriz. Day Interval ile belirtilen bir günden itibaren istenilen aralıklarda yedek alınabilir. Örneğin, 10.01.2012 tarhinden itibarey 2 günde bir yedek al gibi. Time Window ile başlama ve bitiş saatlerini ayarlıyoruz. Bizim alacağımız yedek günlük olduğu için Recurring Week Days ekranında Pazartesi’den Cuma’ya olan kısımları işaretliyorum ve OK ile kapatıyorum.

Son olarak Submit  ile Backup Job oluşturma işlemini tamamlıyoruz.

Oluşturduğumuz job’ları Job Monitor kısmından takip edebiliyoruz. Başlamış mı, devam ediyor mu, ne kadarı tamamlanmış, ne kadar data işlenmiş gibi detayları buradan görebiliyoruz. Active Job’a sağ tıklayıp Özellikler dediğimizde o anda hangi sunucudan yedek aldığını, dosya sunucusuysa hangi dosya olduğunu, SQL server ise hangi veritabanını aldığının detaylarını görebiliyoruz.

Job History’de daha önce çalışmış ve bitmiş olan job’ları görebiliyoruz. Düzgün bir şekilde tamamlanmış mı, hata vermiş mi, ne zaman başlayıp bitmiş, işlenen data miktarı gibi detayları görebiliyoruz.

Hata veren job’a sağ tıklayıp Özellikler dediğimizde hata ile ilgili detayları da görebiliyoruz.

Leave a Reply