Veeam Backup & Replication 6.5 Konfigürasyonu

Veeam Backup & Replication ile yedek almaya başlamadan önce Sunucu Ekleme, Backup Proxy Ekleme ve Backup Repository Ekleme işlemlerini yapmamız gerekiyor. Bu yazıya başlarken yedek alma konusunu işleyecektim. Ama yazı tahminimden uzun olunca bu yazıyı sadece Veeam Backup & Replication konfigürasyonu konusuna ayırmak istedim. Yedek alma ve yedekten geri dönme konusunu bir sonraki konuda işlemeyi planlıyorum.

VCENTER / ESX(İ) SUNUCU EKLEME

Veeam Backup & Replication bize vCenter sunucu ve tek bir ESX(i) host ekleyebilme seçeneğini aynı anda vermektedir. Biz bu yazımızda ortamda bulunan bir vCenter sunucusunu ekleyeceğiz. Bu vCenter sunucusunda 2 adet fiziksel ESX host bağlı durumda.

Veeam Backup & Replication konsolunu açıyoruz.

Add Server
Add Server

Backup Infrastructure görünümünde VMware vSphere seçeneğini seçiyoruz.

New VMware Server
New VMware Server

DNS Name or IP Address kısmına vCenter sunucu veya ESX(i) sunucusunun ip adresini veya DNS adını giriyoruz. Ben IP adresi girerek devam ediyorum.

New VMware Server
New VMware Server

Bu ekranda vCenter sunucusuna bağlanabilmek için Domain Admin yetkisine sahip bir kullanıcı hesabı belirtmemizi istiyor. DOMAIN\ADMINISTRATOR formatında kullanıcıyı ve şifresini giriyoruz. VMware web servis portu varsayılan olarak 443’tür, bunu değiştirmeden devam ediyoruz.

Son olarak Finish butonu ile sunucu ekleme işlemini bitiriyoruz.

BACKUP PROXY EKLEME

Backup Proxy bir veri taşıyıcı gibi davranmaktadır. Verileri kaynaktan alır, işler ve hedefe aktarır.

Varsayılan olarak Veeam Backup & Replication, kurulumda Veeam Backup Server’ın kendisini Backup Proxies listesine ekler. Basit bir kurulum ve az sayıda yedekleme görevleri için bu yeterli olabilir. Ancak daha büyük VMware ortamları için yeni Backup Proxy’ler eklemeniz gerekebilir. Bunu yapmak için de Backup Infrastructure görünümünde Managed Servers altında Microsoft Windows altında eklenmesi gerekmektedir.

New Windows Server
New Windows Server

Bu ekranda Microsoft Windows’a sağ tıkladım ve Add Server dedim. DNS name or IP address kısmına windows sunucumun ip adresini yazdım ve Next ile devam ediyorum.

Bu ekranda eklenecek olan sunucuda Domain Admin yetkisine sahip kullanıcının bilgilerini giriyoruz.

Şimdi de eklenecek olan windows sunucuda eksik olan bileşenleri gösteriyor ve yükleneceğini söylüyor.

Görüldüğü gibi gerekli bileşenler yüklendi. Next ve bir sonraki ekranda Finish ile bitiriyorum.

Şimdi sıra geldi yeni Backup Proxy eklemeye.

Bunun için Backup Infrastructure görünümünde Backup Proxies’e sağ tıklıyoruz ve Add VMware Backup Proxy diyoruz.

 

Choose server alanında daha önce ekelmiş olduğumuz windows sunucuyu seçiyoruz. Eğer sunucu eklememiş isek sağ tarafta bulunan Add New butonu ile yeni bir windows sunucu ekleyebiliriz.

Transport mode kısmında verinin kaynaktan nasıl alınacağını seçiyoruz. Varsayılan olarak Veeam Backup & Replication backup proxy konfigürasyonunu analiz eder, hangi datastore’lara erişebilidiğini belirler ve bağlantı şekline göre en uygun transport modu seçer. Ama biz hangi transport modu seçmek istediğimizi kendimiz belirleyebiliriz. Burada 3 seçenek çıkıyor karşımıza. Direct SAN access, Virtual Appliance ve Network. Choose butonu ile bu seçenekleri görebiliyoruz.

Direct SAN access modu veeam server’ın SAN depolama ünitesine direk olarak bağlantısı varsa kullanılır. Virtual Appliance, Backup Proxy depolama ünitesine bağlantısı olan bir sanal sunucu üzerine kurulmuş ise seçilebilir ve daha iyi performans sağlar. Network ise backup proxy ağda başka bir sunucuda kurulu olduğunda seçilir.

Varsayılan olarak Direct SAN access veya Virtual Appliance mode seçili ise ve seçilmiş olan mod yedekleme görevi sırasında hata verirse Veeam Backup & Replication otomatik olarak Network mode kullanmaya başlar. Bunu devre dışı bırakmak için Failover to network mode if primary transport modes fail or are unavailable kutucuğunu temizlemeniz gerekli.

Network mode seçili ise verileri SSL ile şifreleyerek gönderebilirsiniz. Ancak bu işlemci üzerinde ek yük oluşturacaktır. Benim kurmuş olduğum Backup Proxy sanal bir sunucu üzerinde olduğu için Virtual Appliance modunu seçiyorum.

Connected datastores kısmında sanal makinelerin depolandığı depolama ünitesi seçimi var. Backup Proxy varsayılan olarak otomatik bir şekilde depolama ünitesini tespit eder. Herhangi bir sebepten dolayı tespit edilemezse Manual selection yapabilirsiniz. Burada Add butonu ile yedek alacağım sanal makinelerin depolandığı depolama ünitelerini seçip OK diyorum.

Max concurrent tasks kısmında Backup Proxy’nin aynı anda yapabileceği görevlerin sayısını belirtiyoruz. Bu sayı aşılırsa Backup  Proxy görevlerden biri bitinceye kadar yeni görevi başlatmaz. Buradaki sayı işlemci gücü ile ilgilidir. 4 çekirdekli bir işlemci ile 2 adet paralel görev çalıştırılması öneriliyor. 8 çekirdekli bir işlemci varsa 4 adet paralel görev çalıştırmanız önerilir.

Throttling ekranında hedefe veriler gönderilirken ağ üzerinde oluşacak trafiği yönetmenize verilir. Ben bu ekrandan herhangi bir şey girmiyorum.

Son olarak Finish ile bitiriyoruz.

BACKUP REPOSITORY EKLEME

Backup Proxy ekledikten sonra sıra Backup Repository eklemeye geliyor. Backup Repository, yedekleme verileri ve dosyalarının depolandığı yerdir. Managed servers altında eklemiş olduğunuz herhangi bir windows veya linux sunucuya backup repository rolünü atayabilirsiniz.

Varsayılan olarak Veeam Backup & Replication kurulum yapılan partition altında backup adında bir klasör oluşturur ve bir görev oluşturduğunuzda bu klasörün altına yedek almak isteyecektir. Biz bir NAS cihazına veya paylaşımdaki bif CIFS klasörüne yedek alabiliriz. Bunun için yeni bir backup repository eklememiz gerekiyor.

Backup Infrastucture görünümünde Backup Repositories’e sağ tıklayıp Add Backup Repository diyoruz.

Name kısmına repository için kullanacağım adı yazıyorum. Ben bir NAS cihazı kullanacağım. Adını NAS olarak yazıyorum, siz kendi ortamınızda belirleyici bir isim verebilirsiniz. Bir NAS cihazı kullanmak için NAS cihazı üzerinde iSCSI ayarlarının yapılmış olması ve Veeam sunucusunda iSCSI olarak eklenmiş olması gerekmektedir. Daha sonra Disk Management üzerinde iSCSI olarak eklenen diski görüp formatlamalı ve bir sürücü harfi vermelisiniz.

Bu ekranda repository türünü seçiyoruz.

Microsoft Windows Server, lokal veya doğrudan bağlanmış olan disklere yedek almak için kullanılır. Burada Veeam Backup & Replication depolama sistemine bağlanan windows sunucusuna Veeam agent kurar. Bu agent veri işleme, yavaş bağlantılarda verimli yedek almayı sağlamakla görevlidir.

Linux Server, lokal, doğrıdan bağlanmış veya NFS depolama bağlanmış sunuculardır. Burada Veeam Backup & Replication depolama sistemine bağlanan windows sunucusuna Veeam agent kurar. Bu agent veri işleme, yavaş bağlantılarda verimli yedek almayı sağlamakla görevlidir.

Shared folder CIFS (SMB) protokolünü kullanır. Burada Veeam agent çalıştırılamaz. Farklı bir lokasyonda paylaşılmış bir klasörü backup repository olarak seçerseniz buraya da bir backup proxy kurulması önerilir.

Ben NAS cihazını lokal disk olarak backup proxy’ye eklediğim için Microsoft Windows Server’ı seçiyorum ve devam ediyorum.

Bu ekranda Repository server kısmında eklemiş olduğum sunucuyu seçiyorum. İstersem Veeam Backup & Replication sunucusunu da seçip bu sunucudaki yerel veya bağlanmış diskleri kullanabilirim. Sağ taraftaki Populate butonuna tıkladığımda ilgili sunucudaki disklerin kullanılabilir alanlarını görebiliyorum. Next ile devam ediyorum.

Location kısmında yedeklenen dosyaların nerede duracağını belirliyoruz. Browse butonu ile seçmiş olduğumuz repository’deki diskleri görüyoruz ve istersek yeni bir klasör oluşturabiliriz. Ben VeeamBackup adında bir klasör oluşturdum. Populate butonu ile kapasitesini ve kullanılabilir alanı görebiliyorum.

Limit maximum concurrent jobs count to ksımında eş zamanlı çalışacak maksimum görev sayısını belirtiyoruz. Belirlenen limit aşılırsa bu repository kullanılarak yeni bir görevin başlamasına izin verilmez. Limit combined data ingestion rate to kısmında repository diskine yazılan verinin toplam hızını sınırlandırabilirsiniz. Bu ayarlar ile repository üzerindeki yükü kontrol etme ve olası storage I/O timeout durumlarının önüne geçmiş olursunuz.

Deduplicating (tekilleştirme) özelliğini kullanmak istersek Advanced butonuna tıklıyoruz.

 Align backup file data blocks işaretlersek yedekleme dosyaları arasında daha iyi bir tekilleştirme sağlar, fakat depolama cihazında daha fazla miktarda kullanılmayan alanın oluşmasına neden olabilir.

Bir yedekleme görevinde sıkıştırmayı aktif ederseniz sanal makine dosyaları hedefe gönderilmede kaynakta sıkıştırılır. Fakat bu işlem daha kötü tekilleştirme oranı sağlar. Decompress backup data blocks before storing işaretlersek Veeam Backup & Replication sanal makine dosyalarını sıkıştırır, network üzerinden hedefe iletir ve hedefte dosyaları açıp ham dosyaları depolama ünitesine yazar. Böylece daha yüksek bir tekilleştirme oranı yakalanmış olur.

Yukarıdaki ekranda vPower NFS server özelliğini kullanıp kullanmayacağımızı soruyor. Biz bunu Enable olarak bırakıyoruz.

vPower NFS, sıkıştırılmış ve tekilleştirilmiş yedek dosyalarının VMDK dosyası olarak ESX(i) hostuna eklenmesini sağlar. Bu şekilde ESX(i) host yedeği alınmış olan sanla makine dosyalarına erişim sağlayabilir.

Folder kısmında instant VM recovery önbellek dosyalarının depolanabileceği bir yeri seçmeliyiz. Bu alanı belirlerken en az 10 GB boş disk alanı olan bir yeri seçmelisiniz.

Bu ekranda yüklenen bileşenleri ve özeti görebiliyoruz. Import existing backups automatically işaretlersek Veeam Backup & Replication mevcut yedek dosyaları için respository klasörünü tarayacak ve otomatik olarak Veeam Backup & Replication konsoluna ekler.

 Son olarak yapılan işlemleri görüyoruz ve Finish ile respository eklem işlemini bitiriyoruz.