Veeam Backup & Replication 6.5 Yedek Alma (Backup)

Daha önceki yazılarımda Veeam Backup & Replication 6.5’in sistem gereksinimleri, kurulum ve konfigürasyonundan bahsetmiştim. Bu yazıda ise yedek alma işleminden bahsetmeye çalışacağım.

Yedek alma işlemi için öncelikle bir Backup Job oluşturmalıyız. Bunun için;

Backup & Replication görünümünde Jobs’a sağ tıklayıp Backup diyorum. Ayrıca Virtual Machines altında herhangi bir sanal makineye sağ tıklayıp Add to Backup Job dediğimizde yeni bir backup job oluşturabilir veya var olan bir backup job içine bu sanal makineyi ekleyebiliriz.

Backup job için bir isim veriyoruz ve devam ediyoruz.

Bir sonraki Virtual Machines ekranında yedek alacağım sanal makineleri ekliyorum. Sağ üst taraftaki Add butonu ile açılan Add Objects penceresinde VMware cluster yapımı görüyorum. Buradan hangi host üzerindeki hangi sanal makineleri yedek alacaksam onları seçip Add butonuna tıklıyorum. Aynı backup job içerisinde birden fazla sanal makinenin yedeğini alabiliriz.

Yukarıda görüldüğü gibi yedeğini alacağım sanal makine eklendi. Eklediğim bir sanal makineyi yedekleme listesinden çıkarmak için Remove butonunu kullanabilirim. Ayrıca birden fazla sanal makine yedeği alacaksam hangisinin önce yedek alınacağını Up ve Down butonları ile belirleyebilirim.

Bu listede yedeğini almak istemediğiniz sanal makine veya sanal makinenin içerisinde yedeğini almak istemediğiniz öğeler olabilir. Bunun için Exclusions butonu ile açılan pencerede;

VMs sekmesinde yedeğini almak istemediğim sanal makineleri Add butonu ile seçebiliyorum.

Disks sekmesinde yedeği alınacak sanal makinelerin içerisinde birden fazla disk varsa ve bunlardan sadece istediğimizin yedeğini alacaksak sanal makineye tıklayı Edit butonuna basıyoruz. All disks tüm diskleri almak için, Disk 0:0 only sistem diskini almak için kullanılır. Selected disks ile istediğimiz diskleri belirleyebiliriz.

VM container yedeğini alırken içerisinde template’ler de bulunur. Templates sekmesinde, Backup VM templates kutucuğunu temizlerseniz template’lerin yedeği alınmaz. Exclude templates from incremental backup kutucuğunu işaretlerseniz template yedekleri sadece full yedek ile alınır.

Bu adımda yedekleme ortamının bileşenlerini (backup proxy ve backup repository) seçiyoruz.

Backup proxy seçeneği varsayılan olarak Automatic selection şeklinde gelir. Bu şekilde bırakırsak Veeam Backup & Replication kaynak depolama ünitesine erişerek backup proxy’leri tespit eder ve en uygun backup proxy’ye veri işleme görevini atar.

Use the backup proxy servers specified below seçeneğini işaretlerseniz yedekleme görevi için kullanılacak olan proxy’leri seçebilirsiniz. Bu durumda en az iki proxy seçmeniz önerilir. Nedeni ise backup proxy’lerden herhangi birinde bir hata oluşursa veya bağlantısı koparsa diğeri görevi üstlenir.

Backup repository kısmından yedek dosyalarının nerede depolanacağı ile ilgili alanı seçiyoruz. Seçtiğiniz depolama ünitesinde yeterli disk alanının olduğundan emin olun. Zaten siz seçimi yaptığınızda Veeam repository üzerinde ne kadar kullanılabilir alan olduğunu kontrol ediyor.

Advanced butonuna tıkladığımızda karşımıza yedekleme görevi ile ilgili gelişmiş seçenekler çıkıyor. Bu kısım depolama alanımızın efektif kullanımı için önemlidir.

Backup sekmesinde Backup mode olarak karşımıza iki seçenek çıkıyor.

Reversed incremental ile ilk yedekleme işleminde full yedek (.vbk) alınır. Daha sonraki yedekler incremental (.vrb) olarak alınır. Veeam, sadece en son yedekten beri değişen data block’larını yedekler. Her reversed incremental yedekleme işleminde hem .vrb olarak incremental yedek alınır, hem de full yedek alınan .vbk dosyası güncellenir. Bu yedekleme türünde periodic full backup almaya gerek yoktur ve eğer dikse yedek alacaksanız tavsiye edilir.

Incremental backup ile ilk yedeklemede full yedek (.vbk) alınır. Bundan sonraki yedekler incremental (.vib) alınır ve en son full veya incremental yedekten sonra değişen kısımlar alınır. Eğer yedek aldığınız dosyaları bir tape kasete kaydedecekseniz veya uzak bir lokasyona taşıyacaksanız Inremental backup en iyi seçimdir. Incremental backup metodunu seçerseniz periodic synthetic full backup almanız gerekecektir.

Synthetic full backup oluşturmak için Enable synthetic fulls (forever-incremental) kutucuğunu işaretliyoruz ve Days butonundan full backup alınacak günleri seçiyoruz. Oluşturulan synthetic full backup’lar sonraki incremental yedeklerin başlangıç noktası olacaktır.

Düzenli olarak full backup almak isterseniz  Perform active full backups periodically kutucuğunu işaretleyip zamanlamasını yapabilirsiniz.

Varsayılan olarak Veeam verileri backup repository’ye yazmadan önce tekilleştirir (deduplication). Tekilleştirme yedekleme dosyalarının daha az yer kaplamasını sağlar ancak yedekleme performansını düşürür. Enable inline data deduplication kutucuğunu temizleyerek tekilleştirmeyi iptal edebilirsiniz.

Compression alanında uygun sıkıştırma türünü seçebilirsiniz.

None: Eğer donanım tabanı bir sıkıştırma veya tekilleştirme kullanıyorsanız önerilir.

Dedupe-firendly compression: Düşük işlemci kullanımı için uygundur. Backup Proxy minimum sistem gereksinimlerini karşılamıyorsa önerilir.

Optimal compression: Yedeklenen dosyalar ve zaman arasındaki en uygun oranı sağlar.

Extreme compression: En düşük yedekleme dosyası boyutunu sağlar fakat performansı düşürür. Backup proxy sunucusu multi-core işlemciye sahipse önerilir.

Storage optimizations kısmında yedek alacağınız hedef türünü seçiyorsunuz.

Local target (16 TB + backup size): Bu seçenek 16 TB üzerindeki çok büyük full backup dosyaları için önerilir, en düşük tekilleştirme oranı sunar en büyük incremental backup dosyalarını üretir.

Local target: Hedef olarak SAN, DAS veya lokal diskleri kullanacaksanız bu seçeneği kullanabilirsiniz. En hızlı yedekleme performansını sunar ancak tekilleştirme oranını düşürür.

LAN target: NAS kullanmayı düşünüyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz. Daha iyi tekilleştirme oranı sunar ve incremental backup dosyalarının boyutunu düşürür.

WAN target: Yedekleme için farklı bir lokasyona dosya gönderecekseniz bunu seçebilirsiniz.

Görevlerin başarılı olması veya hata vermesi durumunda size e-posta göndermesini istiyorsanız Send email notifications to the following recipients alanına hangi adrese e-posta gitmesini istiyorsanız o mail adresini yazmalısınız. E-postaların gönderilebilmesi için Tools > Options altında E-mail Settings sekmesinde gerekli ayarları yapmalısınız.

SNMP trap almak için Enable SNMP notification for this job seçeneğini işaretleyin. Tools > Options altında SNMP settings sekmesinde gerekli ayarları yapmalısınız.

Enable automatic backup integrity checks kutucuğunu işaretlerseniz Veeam Backup & Replication full backup dosyalarını periyodik olarak bozulmalara karşı kontrol eder. Eğer herhangi bir bozulma tespit ederse ekrana bir uyarı çıkarır ve yeni bir full backup almanız gerektiğini söyler.

Eğer ESX 3.5 Update 2 bir host kullanıyorsanız Safe removal for snapshots larger than kutucuğunu işaretleyin. Çünkü full image-level backup sanal makinenin boyutuna göre çok uzun sürebilir ve snapshot çok fazla büyüyebilir.

VM retention kısmında silinen veya başka bir yere taşınan sanal makinelerin yedek dosyalarının ne kadar süre ile saklanacağını belirliyoruz.

Eğer yedeklenen dosyaların kasete yazılması gibi işlemlerin otomatik yapılmasını istiyorsanız Run the following command seçeneğini kullanabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz bir .bat dosyasını kaydettiğiniz yerden Browse butonu ile çağırıp çalıştırabilirsiniz.

Windows sanal makineler için ek ayarlar yapabildiğimiz yukarıdaki pencere geliyor karşımıza.

Herhangi bir veri kaybı olmadan sanal makine uygulamalarının başarılı bir şekilde geri döndürülebilirliğinden emin olmak istiyorsanız Enable application-aware image processing kutucuğunu işaretlemelisiniz.

Sanal makine içerisindeki dosyaların indekslenmesini istiyorsanız Enable guest file system indexing kutucuğunu işaretlemelisiniz. Bu indeksleme size sanal makine dosyalarının Veeam Backup Enterprise Manager web arayüzünden arama ve hızlı geri dönüş imkanı verir.

Veeam bu işlemleri VSS aracılığı ile yapar. Sanal makine üzerinde VSS servisini işleme başladığı zaman çalıştırır ve işi bittiği zaman durdurur. Guest OS credentials kısmında local admin veya domain admin kullanıcısını DOMAIN\USERNAME formatında yazmalısınız.

Advanced butonuna tıkladığınızda Veeam VSS ve indeksleme ile ilgili gelişmiş ayarları görüyoruz.

Varsayılan olarak Guest OS credentials alanına yazmış olduğumuz kullanıcı ile bu işlemleri yapabiliyoruz. Herhangi bir sanal makine için başka bir kullanıcı girmek isterseniz Set User ile bunu yapabilirsiniz.

Sanal makineyi seçip Edit butonuna tıkladığınızda;

Applications kısmında

Require successful application processing seçerseniz sanal makinede herhangi bir şekilde VSS hatası meydana gelirse Veeam Backup & Replication görevi durdurur.

Ignore application processing failures seçerseniz VSS hatası olsa bile görev devam eder.

Disable application processing seçerseniz uygulama işlemlerini devre dışı bırakmış olursunuz.

Truncation logs kısmında

Truncate logs on successful backup only seçtiğinizde transaction loglar eğer yedekleme işlemi başarılı bir şekilde biterse alınacaktır.

Truncate logs immediately seçtiğinizde yedekleme işlemi başarılı olsa da olmasa da transaction loglar alınacaktır.

Do not truncate logs seçtiğinizde Veeam Backup & Replication transaction logları almayacaktır. Eğer başka bir yedekleme yazılımı kullanıyorsanız bunu seçmeniz faydalı olacaktır.

Schedule kısmında çalışacak olan görevin zamanlamasını ayarlıyoruz.

Daily at this time; her gün belirli bir saatte, çalışma günleri, haftanın belirlenen günlerinde belirlenen saatlerde çalışması için ayarlayabiliyoruz.

Monthly at this time; belirlenen ayların belirlenen günlerinde yedek alınması için ayarlıyoruz (örneğin her Mart ayının dördüncü Cuma günü çalıştır).

Periodically every; örneğin sabah 9.00 ile akşam 18.00 arasında her 2 saatte bir çalıştır gibi ayarları bu kısımdan yapabiliriz.

Automatic retry kısmında eğer sürmekte olan işlem herhangi bir sebepten dolayı hata verirse yeniden denenmesi için yapılan ayarları yapıyoruz. Örneğin “3 kez tekrar dene, her deneme arasında 1 dakika geçsin” gibi.

Backup window kısmında, eğer bir görev belirlenen saatler arasında bitmemişse iptal edilmesini sağlayabiliyoruz.

Son olarak Finish butonu ile bitiriyoruz. Eğer görevin hemen başlamasını istiyorsak Run the job when I click Finish kutucuğunu işaretliyoruz. İşaretlemediğimiz taktirde yaptığımız zamanlamaya göre başlayacaktır.

Görüldüğü gibi yedekleme işlemi başladı ve devam ediyor.

Yedekleme görevi başarılı bir şekilde tamamlandı. Sağ tarafta görev ile ilgili istatistik bilgiler verilmekte.

BackupJob-17

Yedekleme görevinin başarılı bir şekilde tamamlandığını ve Stop durumuna geçtiğini jobs altında görebiliyoruz.

BackupJob-18

Yedekleme dosyalarının backup repository’de oluşturduğumuz NAS cihazımız altında oluştuğunu da görüyoruz.

Yedek alma işlemini çok detaylı bir şekilde anlattım. Bu yazıyı burada sonlandırıyorum. Başka bir yazıda yine detaylı bir şekilde yedekten geri dönüş işlemini anlatmaya çalışacağım.