Veeam Cloud Connect Bölüm 3 – SP Veeam Backup Server Kurulumu

Service Provider’ın Repository as a Service olarak hizmet verebilmesi için, Cloud Connect altyapısını hazırlaması gerekir. Cloud Connect altyapısında nelerin olduğunu bir önceki yazıda anlattım. Alytapının hazırlanması için aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekir:

  1. SP Veeam Backup Server kurulumu
  2. SSL sertifika kurulumu
  3. Cloud Gateway oluşturulması
  4. Cloud repository konfigürasyonu
  5. WAN hızlandırıcı konfigürasyonu (opsiyonel)
  6. Tenant hesabı oluşturma

Bu yazıda Service Provider tarafında Veeam Backup & Replication Server kurulumunu anlatacağım. Aslında bu normalde aşina olduğunuz standart Veeam Backup Server kurulumu. Normal kuruluma ek olarak SP Veeam Backup server, aşağıdaki gereksinimleri karşılamalı.

  1. SP Veeam bakcup server üzerinde, Veeam Cloud Connect service provider lisansı olmalı. Diğer lisanslar ile Cloud Connect özellikleri desteklenmez.
  2. SP Veeam backup server, SP tarafında konumlandırılmış Veeam Cloud Connect altyapısının tüm bileşenlerine erişebilmelidir.
    • Cloud repository olarak kullanılacak backup repository’ler
    • Replikasyon kaynakları olarak kullanılacak olan yönetilen sunucular
    • Cloud gateway’ler
    • Hedef WAN hızlandırıcılar (opsiyonel)

Veeam Backup & Replication 9.5 3a versiyonunun kurulumunu yapacağız. Kurulumu için Windows Server 2012 / 2016 / 2019 fiziksel veya sanal sunucu kullanabilirsiniz. ISO dosyasını sunucuya mount edip Setup dosyasını çalıştırıyoruz.

Kurulum

Install butonuna basarak kuruluma başlıyoruz.

Lisans anlaşmasını kabul edip Next ile devam ediyoruz.

Bu ekranda bizden lisans dosyasını göstermemizi istiyor. Lisansı kurulum bittikten sonra gireceğim için Next ile devam ediyorum.

Hangi özelliklerin kurulacağını ve kurulum lokasyonunu gösteren ekran. Next ile devam ediyorum.

Kurulum için gereksinimleri ve bu gereksinimlerin durumlarını gösteriyor. İki tanesinde durum Failed görünüyor. Install butonu ile eksik olan gereksinimlerin kurulumunu sağlıyoruz.

Eksik olan gereksinimler kuruldu. Next ile devam ediyoruz.

Kurulum lokasyonu, kullanılacak port gibi bilgilerin verildiği ekran. SQL Server Express edition da kurulacak. Install butonu ile kurulumu başlatıyoruz.

SQL Server 2012 Service Pack 3 Express edition kurulumu ile başladı.

SQL Express kurulumundan sonra Veeam Backup & Replication kurulumu başladı.

Kurulum bitti ve servisler başlatılıyor.

Kurulum başarıyla sonlandı. Finish butonuna tıklıyoruz ve bize sistemin yeniden başlatılması gerektiğini söylüyor. Yes butonuna tıklıyoruz ve sistem yeniden başlatılıyor.

Masaüstünde oluşturulan Veeam Backup & Replication kısayoluna çift tıklayıp çalıştırıyoruz. Açılan ekranda sunucu adı, port numarası gibi bilgiler var. “Use Windows session authentication” kısmını işaretleyip Windows bilgileri ile oturum açılmasını sağlıyoruz. Connect butonuna tıklıyoruz.

Bazı bileşenlerin güncellenmesi gerektiğini söylüyor. Apply butonu ile göncellemeyi başlatıyoruz.

Bileşenlerin güncellenmesi bitti. Finish butonu ile sonlandırıyoruz.

Lisans Ekleme

Sıra lisans eklemeye geldi. Sol üst taraftaki menüden License linkine tıklıyoruz.

Karşımıza gelen ekranda Install License butonuna tıklıyoruz ve lisansımız seçiyoruz. Cloud Connect lisansı sadece Veeam Cloud Service Provider’lara verilen bir lisanstır.

Lisansı ekledikten sonra yukarıdaki gibi bir ekran karşımıza geliyor. Lisansın geçerlilik süresi, kimin adına düzenlendiği, yedek alınan VM sayısı gibi bilgiler görünüyor. Eğer Veeam Windows agent veya Veeam Linux agent gibi lisanslarımız olacaksa onları da buradan ekliyoruz. Alt kısımda bulunan “Update license automatically” seçeneğini işaretlersek lisansın süresi bittiğinde otomatik olarak güncelleyecektir. İşaretlemezsek lisansın bitiminde manuel olarak lisansı yeniden yüklememiz gerekir.

Görüldüğü gibi lisans dosyası eklendikten sonra Cloud Connect menüsü de geldi. Serivce Provider için verilen lisans haricinde bu menü gelmez.

Bu bölümde Service Provider tarafındaki Veeam Backup Server kurulumunu gerçekleştirdik ve lisansını ekledik. Bir sonraki bölümde Sertifika, Cloud Gateway ve Tenant gibi bileşenlerin eklenmesini göreceğiz.

Leave a Reply