Bir önceki bölümde Cloud Connect ortamııza vCenter ve Backup Repository eklemiştik. Bu bölümde müşteri tarafındaki Veeam Backup & Replication ortamından sanal makineyi kendi Veeam Cloud Connect ortamımıza yedekleyeceğiz. Bunun için 4. bölümde oluşturduğumuz cloud gateway ve tenant bilgilerini kullanacağız.

Bunun için müşteri tarafında Veeam Backup & Replication > Backup Infrastructure > Service Providers kısmına geliyoruz. Sağ tıklayıp Add service provider diyoruz.

Gelen ekranda, 4. bölümde Cloud Gateway oluştururken yazdığımız domain name yazıyoruz. Bu ekranda alt kısımda “Allow this Veeam Backup & Replicaiton installation to be managed by the service provider” şeklinde bir alan var. Buradaki check box’ı işaretlersek, Service Provider müşteri Veeam ekranına bağlanıp yönetebilir. Eğer müşteri, Veeam ürünü hakkında yeterli bilgiye sahip değilse veya uzaktan destek almak istiyorsa bu kullanılabilir.

Gelen ekranda daha önce Service Provider tarafında eklediğimiz SSL sertifikası görünüyor. SSL sertifikası Service Provider ile müşteri arasındaki yedekleme trafiğinin güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar.

Şimdi Service Provider tarafında müşteri için oluşturulan tenant hesabının bilgilerini yazıp Service Provider ortamında bizim için oluşturulmuş olan Backup Repository’ye bağlanacağız. Bunun için Credentials kısmında Manage Accounts > Add butonuna tıklıyoruz ve bize verilen tenant kullanıcı adı şifre bilgilerini yazıyoruz. OK butonu ile ekranı kapatıyoruz.

Apply butonua tıklıyoruz.

Gelen ekranda Service Provider tarafında bizim için ayrılan Repository alanını görüyoruz. Burada 300 GB olarak görünüyor. Apply, Next ve Finish butonları ile Service Provider ekleme işemini tamamlıyoruz.

Yukarıdaki ekranda görüldüğü gibi Service Provider eklenmiş.

Backup Repositories ekranında service provider tarafından sağlanan Cloud repository de 300 GB olarak görünüyor. Service provider ve backup repository ekleme işlemlerini bitirdik. Sıra geldi yedek alma işlemine.

Home sekmesinde boş bir alana sağ tıklayıp Backup altında yedek alacağımız makine türünü seçiyoruz. Ben bir sanal makine yedeği alacğım için Virtual machine seçeneği ile devam ediyorum.

Backup Job’a bir isim veriyoruz.

Bir sonraki ekranda yedeğini alacağımız sanal makineyi seçmek için Add butonuna tıklıyoruz. Sanal makineyi seçi Add butonuna tıklıyoruz. Next ile devam ediyoruz.

Storage kısmında service provider tarafından sağlanan ve bir önceki adımda eklediğimiz backup repository’yi seçiyoruz. Yedeklerimizin ne kadar süre ile saklanacağını “Restore points to keep on disk” kısmından belirliyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Guest Processing ekranında “Application-aware” ve “Guest file system indexing” ayarları var. Biz şu anda burada bir değişiklik yapmadan devam ediyoruz.

Schedule ekranında oluşturduğumuz backup job’un periyodik olarak belirli zamanlarda çalışmasını sağlayabiliriz. Örneğin her akşam saat 23.00’de çalışsın veya haftanın belirli günlerinde çalışsın gibi. Apply butonu ile devam ediyoruz.

Summary ekranında oluşturduğumuz backup job’un özetini görüyoruz. “Run the job when I click Finish” kısmını işaretliyorum ve Finsh butonu ile job’u oluşturup yedekleme işlemin başlatıyorum.

Yukarıdaki ekranda görüldüğü gibi müşteri tarafında yedeklem işleminin başladığını görüyoruz. İlk yedekleme olduğu için sanal makine’nin boyutuna ve internet bağlantı hızına bağlı olarak biraz zaman alabilir.

Yukarıdaki ekranda da Service Provider tarafında yedekleme işleminin ne aşamada olduğu görülebiliyor.

Müşteri tarafında Veeam ekranında yedekleme işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görebiliyoruz.

Service Provider tarafında Cloud Connect ekranında da yedekleme işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görebiliyoruz.
Bu bölümde Service provider tarafından sağlanan cloud repository’ye yedekleme işlemin gördük. Bir sonraki bölümde yedek aldığımız sanal makine içerisinden br dosyayı restore etmeyi göreceğiz.