Bir önceki bölümde File restore nasıl yapılır kısmını gördük. Bu bölümde ise VM restore nasıl yapılır anlatmaya çalışacağım.

Müşteri lokasyonunda vCenter’a login olduğumuzda daha önce yedeğini aldığımız W2016 sanal makinemizin çalıştığını görüyoruz. Bu makine herhangi bir sebepten çalışamaz duruma gelebilir veya kazara silinebilir.

Yukarıda göründüğü gibi ben senaryo gereği makineyi sildim. Şimdi sildiğim sanal makineyi yedeğini almış olduğum bulut ortamından restore edeceğim.

Home > Backups > Cloud kısmında restore yapacağımız makineye sağ click yapıp Restore entire VM seçeneği ile devam ediyoruz.

Restore point kısmında hangi tarihe geri döneceğimizi seçip Next ile devam ediyoruz.

Nereye restore edeceğimizi seçiyoruz. Eğer sanal makineyi silmemiş olsaydık alternatif bir lokasyona ve alternatif ayarlar ile restore edebilirdik. Normalde bir sanal makineyi yedekten geri dönerken eğer mevcut makine silinmemiş ise her zaman farklı bir datastore, farklı bir host ve farklı bir isim seçerim. Bunu yapmamdaki amaç olası bir karışıklığı ve hatayı önlemek. Bir anlık dalgınlıkla yanlış bir şey yapabiliriz. Ben sanal makineyi sildiğim için Restore to the original location seçeneği ile devam ediyorum.

Veeam Backup & Replication, makineyi production ortamına geri yüklemeden önce antivirüs yazılımı ile secure restore (güvenli geri yükleme) – makine üzerindeki verileri taramayı sağlar.
Secure restore (güvenli geri yükleme) sırasında Veeam Backup & Replication, mount sunucusuna geri yüklemeyi planladığınız makinenin disklerini mount eder. Mount sunucusunda Veeam Backup & Replication, mount edeilen disklerdeki dosyaları taramak için bir antivirüs tetikler. Tarama sırasında antivirüs kötü amaçlı yazılım tespit ederse, Veeam Backup & Replication geri yükleme işlemini iptal eder veya güvenli geri yükleme ayarlarına bağlı olarak makineyi veya disklerini kısıtlamalarla geri yükler. Tabi bunun için mount sunucusunda bir antivirüs yazılımı kurulu olması gerekir. Benim ortamımda şu an için böyle bir şey yok. bu nedenle secure restore yapmıyorum ve Next ile devam ediyorum.

Özet ekranında restore edilecek host, datastore ve network ayarlarını görüyoruz. Finish ile restore işlemini başlatıyoruz. İşlem bittiğinde makinenin açılmasını istersek alt kısımdaki Power on target VM after restoring seçeneğini işaretleyebiliriz.

Restore işlemi devam ediyor.

Görüldüğü gibi W2016 sanal makinesi başarılı bir şekilde restore edildi. Resore süresi internet bağlantınızın hızına, restore edeceğiniz VM boyutuna bağlı olarak değişiklik gösterir.

Son olarak vCenter üzerinde de kontrol ettiğimizde daha önce sildiğimiz W2016 isimli makinenin restore edildiğini görebiliyoruz.
Böylece, Veeam Cloud Connect kurulumu, ayarları, bir sanal makinenin bulut yedek alınması ve restore işlemlerini tamamlamış olduk. Umarım faydalı bir seri olmuştur.