Veeam One 6.5 Veritabanı Taşıma (Database Move)

Veeam One 6.5 veritabanı kurulumda herhangi bir ek ayar yapmazsanız standart olarak SQL Server 2008 R2 Express Edition olarak kurulur. Küçük yapılar için de ilk başlarda sorun olmayan bu durum, gün geçtikçe hem veritabanı boyutunun artması, hem de SQL Server servisinin yüksek RAM kullanımı nedeniyle daha fazla kaynak kullanmak isteyecektir. Özellikle 6 ay veya 1 yıl gibi uzun vadeli raporları görmek istediğinizde ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Bir de Veem One’ı sanal bir sunucu üzerine kurduysanız sürekli kaynak artırmak durumunda kalacaksınız (ama nereye kadar?).

Eğer ortamınızda daha önceden kurulmuş olan bir SQL Server 2008 R2 varsa Veeam One veritabanını buraya kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Ortamınızda SQL Server yoksa da eğer müsait kaynağınız varsa yeni bir SQL Server Express Edition kurup veritabanını buraya taşıyabilirsiniz.

Veeam One veritabanını taşımak için öncelikle Veeam One kurulu olan sunucuda SQL Server Management Studio kurulu olması gerekmektedir. http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=7593 adresinden indirebilirsiniz. Veya diğer bir sunucuda kurulu olan SQL Serve rManagement Studio’dan bağlanabilirsiniz.

Management Studio’yu kurduktan sonra Server Name kısmını SUNUCUADI\INSTANCE şeklinde yazmalısınız. Yani SUNUCUADI\VEEAMSQL2008R2 şeklinde yazmalsınız. Veeamsql2008r2 kurulum sırasında oluşturulan varsayılan instance name’dir.

Management Studio’yu açtıktan sonra VeeamOne veritabanınıa sağ tıklıyoruz. Tasks sekmesinden Detach’a tıklıyoruz.

VeeamOne DB Copy
VeeamOne DB Copy

 

Daha sonra VeeamOne veritabanını taşımak istediğimiz SQL Server’da .mdf ve .ldf dosyalarının durduğu yere kopyalıyoruz.

DB Attach
DB Attach

SQL Server kurulu olan sunucuya gelip sunucu adına sağ tıklıyoruz Attach diyoruz. Sonrasında .mdf ve .ldf dosyalarını koyduğumuz yeri gösterip Attach işlemini tamamlıyoruz.

Sıra geldi Veeam One kurulu olan sunucuda veritabanı ayarlarını değiştirmeye. Bunun için C:\Program Files\Common Files\Veeam\Veeam ONE Settings altında olan VeeamOneSettings uygulamasını çalıştırıyoruz.

VeeamOneSettings
VeeamOneSettings

Bu ekranda Server name kısmında varsayılan olarak VEEAMSERVER\VEEAMSQL2008R2 yazmaktadır. Bunun yerine yeni SQL sunucusunun adını yazıyoruz. Database Name kısmında değişiklik yapmıyoruz. Authentication kısmını Windows Authentication olarak bırakıyoruz. SQL sunucumuzun windows bilgilerini buraya giriyoruz. Benim her iki sunucum da domain admin ile oturum açtığı için sorun yok. Test Connection butonuna tıkladığımda Successfully connected sonucu ile bağlantımızın başarılı olduğunu görüyoruz. Save butonu ile konfigürasyonu kaydedip kapatıyoruz.

VeeamOneServices
VeeamOneServices

En son olarak Veeam ONE Monitor ve Veeam ONE Reporter servislerini yeniden başlatıyoruz. Artık Veeam One veritabanı yeni sunucumuzdan çalışmaya başlıyor.