Bu yazımda ESXi 5.1 versiyonunda yeni release olan 5.5 versiyonuna upgrade’i anlatacağım. ESXi upgrade işlemi farklı yollarla yapılabilir:
- ESXi Installer – ISO dosyasından boot ederek upgrade seçilir
- VUM (vSphere Update Manager) – ISO dosyası import edilir, upgrade baseline oluşturulur, remediate edilir
- ESXCLI
- vSphere Auto Deploy
- Scripted Upgrade
Aşağıda ESXi 5.5 yükseltme metodlarından hangilerinin desteklendiğini görebilirsiniz:
Ben bu yazıda bu metodlardan en popüleri olan vSphere Update Manager ile upgrade işlemini anlatmaya çalışacağım.
Ön gereksinimler:
vSphere Update Manager ile ESXi 5.1’den 5.5’e upgrade yapılabilmesi için Update Manager versiyonunun da güncel olması gerekiyor. Eğer Update Manager versiyonunuz vcenter 5.1 ile birlikte kurduğunuz versiyon ise ESXi 5.5 .iso dosyasınız upload etmek istediğinizde aşağıdaki hatayı alacaksınız.
Bu durumda yapılması gereken Update Manager’ı vcenter 5.5 ile gelen versiyon ile güncellemek. Ancak vcenter versiyonunuz 5.1 iken update manager versiyonunu 5.5’e yükseltmek isterseniz aşağıdaki hata ile karşılaşırsınız.
Sonuç olarak vSphere Update Manager ile ESXi 5.1’den 5.5’e upgrade yapabilmek için hem vcenter, hem de update manager versiyonunu 5.5’e yükseltmek gerekiyor. Yükseltme işlemlerinin sırası aşağıdaki gibi olmalı:
1) vCenter
2) VUM (vSphere Update Manager)
3) ESXi hosts
4) VMs
5) VMFS
Vcenter ve update manager yükseltme işlemlerini başka bir yazıda anlatmaya çalşacağım.
Kurulum:
Ben vCenter ve Update Manager versiyonlarını yükselttim ve artık yükseltme işlemine başlayayabiliriz.
Görüldüğü gibi 192.168.95.130 IP’li host’umun ESXi versiyonu 5.1.0, 1065491.
Host’u seçtikten sonra Update Manager sekmesini açıyoruz ve Admin View linkine tıklıyoruz.
Admin View görünümünde ESXi Images sekmesini açıyoruz ve Import ESXi Image linkine tıklıyoruz. Açılan pencerede Browse butonuna tıklıyoruz.
Yukarıdaki ekranda yükselteceğimiz yeni ESXi versiyonunun ISO dosyasını seçiyoruz. Görüldüğü gibi VMware-VMvisor-Installer-5.5.0 ISO dosyasını seçip Open diyorum.
Next ile devam ediyorum.
Yukarıdaki ekranda da görüldüğü gibi ISO dosyasının upload işlemi devam ediyor. Bu işlem bir kaç dakika kadar sürebilir.
Yeni ESXi verisyonumuzun ISO dosyası upload işlemi başarıyla tamamlandı. Bu ekranda upload edilen ISO dosyası ile ilgili detayları görebiliyoruz. Next ile devam ediyorum.
Birazdan yükseltme yapacağımız host’a Base Image Attach edeceğiz. Burada görünecek olan adı giriyoruz. Ben ESXi5.5 olarak girdim. Belirleyici bir isim girmekte fayda var. Finish ile imaj yükleme işlemini bitiriyorum.
Görüldüğü gibi ESXi 5.5 imajımız yüklenmiş. Sağ üst tarafta bulunan Complaince View linkine tıklayarak ilgili host’un Update Manager görünümüne geri geliyoruz.
Öncelikle sağ tarafta bulunan attach linkine tıklıyoruz ve Attach Baseline or Group ekranı açılıyor. Upgrade Baselines kısmında upload ettiğimiz ESXi 5.5 imajını görüyoruz. sol tarfaındaki kutucuğu işaretleyip Attach butonuna tıklıyoruz. Daha sonra yine üst tarafta bulunan Scan linkine tıklıyoruz.
Yukarıdaki ekranda sadece Upgrades kutucuğunu işaretliyoruz ve Scan butonuna tıklıyoruz.
Görüldüğü gibi 192.168.95.130 host’uma ilgili yükseltme paketini ekledim. Sağ tarafta bulunan Remediate butonuna tıklayarak yükseltme işlemini başlatıyorum.
Lisans anlaşmasını kabul etmek için “I accept the terms and license agreement” kutucuğunu işaretliyorum ve Next ile devam ediyorum.
Bu ekranda bize ESX/ESXi 4.x veya ESXi 5.x’ten ESXi 5.5’e upgrade işleminin başarısız olması durumunda eski sisteme geri dönemeyeceğimizi söylüyor. Eğer bu eski sistemler üzerinde 3. parti bir yazılım varsa bunları kaldırmamızın iyi olacağını, aksi taktirde yeni ESXi 5.5 ile uyumsuz olması durumunda host’un stabil olmayabileceği veya açılmayabileceği söyleniyor. Eğer 5.x kullanıyorsak bunu dikkate almayabiliriz. Ben kutucuğu işaretlemeden Next ile davem ediyorum.
Schedule ekranında upgrade işlemini daha sonra yapmak için bir zaman belirleyebiliriz. Ben değişiklik yapmadan Next ile devam ediyorum.
Upgrade işlemi sırasında host otomatik olarak maintenance mode’a geçer. Bu sırada eğer üzerinde çalışan sanal makineler varsa onlar da Power Off olur. Power state kısmındaki seçeneklerden host üzerinde çalışan sanal makinelerin durumunun ne olacağını berlirleyebiliyoruz.
Sanal makinenin durumunda değişiklik yapmayabilir, Suspend edilmesini sağlayabilir veya Power off yapılabilir. Clsuter bir ortamımız varsa başka bir host üzerinde migrate edilmesi daha iyi olabilir.
Host’un Maintenance mode’a geçmesinde bir sorun olursa tekrar denem sayısı ve kaç dakikada bir tekrar deneme yapılacağını seçebiliyoruz. Next ile devam ediyoruz.
Cluster ortamında yükseltme yapmak için bazı cluster özelliklerini geçici olarak devre dışı bırakmak gerekiyor. Yükseltme işleminden sonra Update manager bu özellikleri otomatik olarak tekrar devreye alır. Distributed Power Management, Fault Tolerance ve High availability admissin control özelliklerini devre dışı bırakıp Next ie devam ediyorum.
Son olarak özet ekranını görüyoruz. Finish butonu ile yükseltme işlemine başlıyoruz.
Yükseltme yaptığımız host Maintenance Mode’a geçti. Alt kısımda bulunan Recent Tasks kısmında ilerleme durumunu görebiliyoruz.
Görüldüğü gibi 192.168.95.130 IP’li host’um Maintenace Mode’dan çıktı ve tekrar Online oldu. ESXi versiyonu 5.5.0, 1331820 oldu. Yüklsetme işlemi başarıyla sonuçlandı.