Proactive HA Nedir?

Proactive HA, vSphere 6.5 ile gelen yeni bir özellik. HA ismini duyduğumuzda vSphere cluster’da kullanılan High Availability aklımıza geliyor. Aslında, bu bir HA özelliği değil, DRS özelliğidir. Proactive HA, donanım katmanından alınan verilerin DRS tarafından girdi olarak kullanılabilmesini sağlar. DRS bu verilerle sanal makinaların taşınmasına veya taşınmamasına karar verir. Donanım katmanından bu verileri donanım üreticisi sağlayabilir. Bu üreticiler de şimdilik Dell, HP ve Cisco olarak görünüyor. İleride farklı markalar olur mu bilemiyorum.

DRS, fiziksel server üzerindeki CPU, Memory gibi farklı kaynak kullanımlarına bakarak, server üzerindeki iş yükünün taşınmasına veya taşınmamasına karar veriyor. Proactive HA ise bu kararı vermek için daha farklı donanım uyarılarına bakar. Proactive HA’in kotrol ettiği uyarılar;
– Power supply
– Memory
– Fan
– Storage
– Network
10 fiziksel host ve 200 sanal makina çalışan bir ortam düşünelim. Host’lardan birinin Network kartında bir sorun meydana geliyor. Proactive HA kullanılmayan ortamda, sistem yöneticisi bu durumdan vSphere Client veya başka bir araç aracılığıyla haberdar olabilir veya olmayabilir. Veya bu durum gözden kaçabilir. Eğer vSphere Client ile uyarı alındıysa bu durum için aksiyon alınabilir. Eğer Proactive HA kullanıyorsanız, Network kartı arızası, donanım ürtecisinin sağladığı plugin sayesinde DRS’e aktarılır ve DRS’in bu durumla ilgili aksyion alması sağlanır. Bu durum tamamen otomatik bir şekilde yapılabilir.
Proactive HA sonuçlarına göre alınabiliecek iki aksiyon var. Burada yapılan ayarlara göre Host’u Quarantine mode veya Maintenance mode’a alabiliriz.

Quarantine mode, vSphere 6.5 ile yeni gelen bir durum. Host, quarantine mode’a alındığı taktirde, üzerinde çalışan sanal makinalar diğer sağlıklı host’lara aktarılmaya çalışılır. Ancak bu aktarımın olabilmesi için DRS affinity ve anti-affinity rule’ların ihlal edilmemiş olması, ve bu aktarımın sonucu olarak cluster içindeki diğer sanal makinaların performans açısından olumsuz etkilenmemesi gerekiyor. Her iki durum da geçerliyse, quarantine mode’da olan host üzerindeki sanal makinalar  DRS tarafından, vMotion ile diğer sağlıklı hostlara taşınır ve bu host üzerine başka bir sanal makina gelmesi engellenir. Ancak bu durumun bir istisnası var. Eğer cluster, bir performans sorunu yaşamaya başlarsa, yani tüm sanal makinaların ihtiyacı olan performansı sağlayamazsa, DRS quarantine mode’daki host üzerine sanal makina yerleştirmeye başlayabilir. Bu durum sadece quarantine mode için geçerlidir.
Maintenance mode, vSphere’in önceki sürümlerinden beri olan bir durumdur. Alarm oluştuktan sonra host maintenance mode’a alınır ve üzerindeki tüm sanal makinalar vMotion ile cluster içindeki diğer host’lar üzerine taşınmaya başlanır.
Görüldüğü gibi Proactive HA ile alınabiliecek iki aksyion var. Bu aksiyonların alınabilmesi için 3 farklı remediation yöntemi var.

Quarantine mode: cluster içindeki bir host sorun bildirdiğinde, önem derecesine bakılmaksızın host quarantine mode’a alınır. Bu host üzerine yeni sanal makina getirilmez.
Mixed mode: Host tarafından bildirilen sorun çok ciddi değilse, host quarantine mode’a alınır. Sorun ciddi ise host maintenance mode’a alınır ve tüm sanal makinalar diğer host’lara taşınır.
Maintenance mode: Host üzerindeki tüm sanal makinalar taşınır ve host maintenance mode’a alınır.
Proactive HA için iki farklı otomasyon seviyesi var. Bu, DRS otomasyon seviyesi gibidir.

Manual: vCenter, sanal makinalar için sadece vMotion önerileri gösterir. Sorun yaşanan host’tan sanal makinaları manuel olarak taşımanız gerekir.
Automated: Sanal makinalar otomatik olarak diğer sağlıklı host’lara taşınır. Yapılan konfigürasyone göre host, quarantine mode veya maintenance mode’a alınır.
Proactive HA Nasıl Enable Edilir?

vSphere Cluster > Configure > Services > vSphere Availability yolu takip edilerek ekranın sağ tarafındaki Edit butonuna tıklayın.
  1. Turn on Proactive HA kısmını işaretleyin.
  2. Proactive HA Failures and Responses ‘a tıklayın.

3. Automation Level’ı seçin. Burada Automatic seçeneğini işaretemek daha mantıklı.
4. Remediation seçin. Mixed mode seçmek daha mantıklı.
5. HA Provider seçimi yapıyoruz. Benim lab ortamımda böyle bir imkanım olmadığı için seçim yapamıyorum. Bir veya daha fazla HA Provider olabilir. Yukarıda da yazdığım gibi Dell, HP ve Cisco şu anda HA Provider olabiliyor.
vSphere 6.5 ile gelen yeni bir özellik olan Proactive HA’den bahsetmeye çalıştım. Diğer vSphere Availability özelliklerinden de ilerleyen zamanlarda bahsetmeye çalışacağım.

 

2 Comments

  • Sinan Arslan Reply

    Güzel ve açıklayıcı bir kaynak olmuş. Tşk.

    • Taner Çort Reply

      Yorumun için teşekkür ederim.

Leave a Reply