vCenter HA ile ilgili daha önce yazdığım yazıda detaylı olarak bahsetmiştim. vCenter HA Nedir linkinden ulaşabilirsiniz. Bu yazıda ise tamamen vCenter HA’in nasıl enable edildiğini ve konfigrasyonunu anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle vCenter HA için gereksinimlere bir bakalım.
– vCenter SSH erişimi: vCenter Home ekranında System Configuration seçin. Sol tarafta Nodes seçin, sağ tarafta Objects seçin, vCenter’a sağ tıklayın ve Edit Settings seçin. Burada Enable SSH login seçeneğini işaretleyip OK butonuna tıklayın.
– vCenter Server Appliance adının küçük harfler ile yazılmış olması gerekiyor.
– vCenter Server Appliance adının DNS’te host kaydının olması gerekiyor.
– vCenter Server Appliance adının DNS’te PTR kaydının olması gerekiyor.
– vCenter Server Appliance 6.5 versiyon.
– vCenter deployment modelinin minimum “Small” olması gerekiyor (4 vCPU, 16 GB RAM).
– Minimum 3 host gerekiyor. Her bir vCenter node, farklı bir host üzerinde çalışmalı.
– Management network statik IP ile konfigüre edilmiş olmalı ve FQDN ile erişilebilmeli.
– Her bir ESXi üzerinde VCHA network’ü için farklı bir port group oluşturulmalı.
– VCHA network’ü, Management network’ten farklı bir subnette olmalı.
NOT: Kurulumu sırasında aşağıdaki gibi bir hata alırsanız nedeni vCenter için Revers DNS kaydının oluşturulmaması olabilir. PTR kaydını oluşturduğunuzda sorun düzelecektir.
The operation is not allowed in the current state. Failed to get management network information. Verify if management interface (NIC0) is configured correctly and is reachable.
vCenter HA hem Embedded, hem de External Platform Services Controller (PSC) desteklemektedir. Bu yazıda Embedded PSC ile yapılan konfigürasyonu anlatacağım. Embedded PSC ile vCenter HA mimarisi yukarıdaki gibidir.
vCenter HA’in kullanacağı bir network oluşturmak gerekiyor. vCenter HA network’ü, Management network ile aynı olmamalı. Mümkünse vMotion network’ü ile de aynı olmamalı. Ben “vCenter HA” adında bir portgroup oluşturdum. Artık vCenter HA konfigürasyonuna başlayabiliriz.
vCenter > Configure > Settings altından vCenter HA bölümüne tıklıyoruz. Sağ taraftaki Configure butonuna tıklıyoruz.
Gelen ekranda deployment için iki seçeneğimiz var. Basic ve Advanced.
Basic: Burada vCenter node’ların oluşturulması ve ikinci network kartı eklenmesi gibi işlemler otomatik olarak yapılır. Bu seçenek ile sadece vCenter HA network’ünün oluşturulması gerekecek.
Advanced: Bu seçenek ile devam ederseniz vCenter node’ların clone’dan oluşturulması, ikinci network kartı eklenmesi gibi işlemler manuel olarak yapılmak zorunda.
Ben Basic ile devam edeceğim.
Yukarıdaki ekranda vCenter Ha network’ünü oluşturacağız. vCenter node’lar birbirleri ile bu network üzerinden iletişim kuracaklar. Burada yazılan IP’lerin Management network ile aynı olmaması gerekiyor.
Bu aşamada ise vCenter Passive ve Witness node için IP bilgilerini yazıyoruz.
Yukarıdaki ekranda node’ların konfigürasyonlarını görüyoruz. Passive ve Witness node’lar için bazı uyarılar ve hatalar görünüyor. Benim ortamımda DRS aktif ama, Storage DRS aktif değil. Dolayısıyla vCenter Node’lar farklı hostların üzerine otomatik olarak kurulacak, ama bu node’ların diskleri Active node ile aynı datastore’a kurulacak. Aynı zamanda mevcut datastore’da yeterli alan olmadığı için de hata veriyor. Storage DRS aktif olmadığı için node’ların disklerinin manuel olarak farklı datastore’lara kurulmasını sağlayacağız.
Gerekli işlemler yapıldıktan sonra hatalar düzeliyor ve konfigürasyona devam ediyoruz.
Passive ve Witness node’ların konfigürasyon bilgilerini görüyoruz. Finish ile konfigürasyonu başlatıyoruz. Bu aşamada Active node’un clone’u alınarak Passive ve Witness node’lar oluşturulacak.
Recent Tasks bölümünde işlemin ilerleyişini görebilirsiniz.
Deployment işlemi sona erdi ve tüm node’lar çalışır durumda. vCenter HA yapısı da sağlıklı bir şekilde çalışmakta. Node’ların IP bilgileri ve durumları hakkında bilgi alabilirsiniz.
İsterseniz vCenter HA failover test yapabilirsiniz. Bunun için sağ tarafta bulunan Initiate Failover butonuna tıklıyoruz. Gelen ekranda Yes butonuna tıklarsak Active node ile Passive node arasında bir senkronizasyon başlayacak ve Passive node, Active olarak çalışmaya başlayacak. Eğer “Force the failover to start” seçeneğini seçerseniz Active ve Passive node arasında senkronizasyon olmayacak ve Passive node direkt Active node olacaktır. Initiate Failover yaptığımızda vCenter Server, vSphere Web Client ve diğer servisler erişilebilir olmayacak.
Yukarıdaki resimde, Initiate Failover öncesi ve sorası görülmekte. Failover öncesi 192.168.1.40 IP’li node Active iken, Failover sonrası 192.168.1.41 IP’li node Active olarak görünüyor.
Edit butonuna tıkladığınızda karşınıza bazı seçenekler gelecek. Buradan, vCenter HA’i Maintenance Mode’a alabilir, Disable edebilir, Remove edebilirsiniz.
Maintenance Mode: Active ve Passive node’lar arasında replikasyon devam eder fakat Automatic Failover çalışmaz.
Disable vCenter HA: Hem replikasyon, hem Automatic Failover durur.
Remove vCenter HA: HA yapısı tamamen kaldırılır. Active node çalışmaya devam eder.
vCenter node’ların farklı hostlar üzerinde çalışmasını sağlamak amacıyla Anti-affinity rule oluşturulması gerekiyor. Biz Basic deployment seçeneği ile ilerlediğimiz için bu işlemler otomatik olarak gerçekleşti. Advanced seçeneğini seçmiş olsaydık bunu manuel olarak yapmamız gerekecekti.