vCenter Server 5.5’ten vCenter Server Appliance 6.5’e Migrate

Ortamınızda Windows üzerine kurulu vCenter Server 5.5 veya 6.0 varsa, bunları tüm ayarları ve log kayıtları ile birlikte Linux tabanlı olan vCenter Server Appliance 6.5’e migrate edebilirsiniz. Desteklenen migration yolları aşağıdaki tabloda görülebilir.

Supported vSphere Migration Paths

Source ConfigurationTarget Configuration
vCenter Server 5.5 with an embedded vCenter Single Sign-On instance on WindowsvCenter Server Appliance 6.5 with an embedded Platform Services Controller appliance
vCenter Server 6.0 with an embedded Platform Services Controller instance on WindowsvCenter Server Appliance 6.5 with an embedded Platform Services Controller appliance
vCenter Single Sign-On 5.5 instance on WindowsExternal Platform Services Controller 6.5 appliance
Platform Services Controller 6.0 instance on WindowsExternal Platform Services Controller 6.5 appliance
vCenter Server 5.5 instance on Windows
vCenter Server Appliance 6.5 with an external Platform Services Controller appliance
vCenter Server 6.0 instance on Windows
vCenter Server Appliance 6.5 with an external Platform Services Controller appliance

Update Manager

vSphere 6.5 ile birlikte Update Manager vCSA üzerinde opsiyonel bir seçenek olarak geliyor. Eğer migrate edeceğiniz vCenter Server ile birlikte kullandığınız bir Update Manager varsa, migration yolları aşağıdaki gibi olabilir.

Supported Migration Paths for Update Manager That Runs on Windows to a vCenter Server Appliance

Source ConfigurationTarget Configuration
vCenter Server and Update Manager run on the same Windows machinevCenter Server Appliance 6.5 with embedded Update Manager
vCenter Server and Update Manager run on different Windows machinesvCenter Server Appliance 6.5 with embedded Update Manager
Update Manager run on a Windows machine and is connected to a vCenter Server AppliancevCenter Server Appliance 6.5 with embedded Update Manager
Update Manager, vCenter Server’dan ayrı bir Windows makina üzerinde çalışıyorsa, migration assistant’ı önce Update Manager makinası üzerinde çalıştırın.

Sistem Gereksinimleri

vCenter Server Appliance 6.5 sistem gereksinimleri ile ilgili daha önce bir yazı yazmıştım. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
vCenter Server Appliance 6.5 Deployment – Bölüm 1
vCenter Server ve Platform Servises Controller için geçerli ve expire olmamış sertifikaların olduğundan emin olun.
vCenter Server için makina isimlerinin geçerli ve network üzerinde erişilebilir olduğundan emin olun.
ESXi host’lar minimum versiyon 5.5 ve üzeri olmak zorunda. Değilse önce ESXi host’ları upgrade edin.
ESXi host’lar lockdown mode veya maintenance mode’da olmamalı.
Migrate edilecek Windows vCenter Server üzerinde migration assistant çalıştırıldığında bazı kontroller yapılır. Bunun için sizden vCenter Single Sign-On (versiyon 5.5) veya Platform Services Controller (versiyon 6.0) için yönetici şifresini ister. Şifreyi yazdıktan sonra DNS çözümlemesi, SSL sertifikaları, port kullanımları, yönetici yetkileri gibi şeyleri kotrol eder.

Kısıtlamalar

Lokal Windows kullanıcı ve grupları vCenter Server Appliance 6.5’taki Photon işletim sistemine migrate edilmez. Eğer vCenter Server isilerinde bir Windows kullanıcı hesabı ataması yaptıysanız migration öncesinde bu kizni kaldırın. Migration sonrasında Photon OS üzerinde yeniden lokal kullanıcılar oluşturabirsiniz.
Migration sonrasında kaynak vCenter Server kapatılır ve network’te çakışma olmaması için br daha açılamaz. Eğer kaynak vCenter Server üzerinde kullandığınız herhangi bir uygulama veya eklenti varsa kullanılamaz duruma gelecektir.
Migration işlemi sırasında sadece bir network kartı migrate edilir.
DHCP kullanan bir vCenter Server migrate edilemez.

Content Library

Migration işlemi öncesinde Content Library için yapılması gerekenler vardır. Ortamınız bu gereksinimleri sağlamıyorsa migration işlemi tamamlanmayacaktır. vCenter Server U1 kullanıyorsanız ek bir işlem yapmanıza gerek olmayacak.
– Kaynak vCenter Server’daki tüm ESXi host’lar hedef vCenter Server Appliance 6.5 tarafından desteklenmelidir.
– Kaynak vCenter Server Content Library farklı bir datastore veya dosya sistemi üzerine yedek alınmak zorunda. vCenter Server’ın lokal dosya sistemi tarafından alınan yedekler kullanılamaz.
– Yedek alınan datastore veya dosya sistemi migration sırasında erişilebilir olmalı.
Artık kurulum adımlarına geçebiliriz.

 

Öncelikle VMware üzerinden VMware-VCSA-all-6.5.0 .ISO dosyasını indiriyoruz. Windows üzerine kurulu olan vCenter Server makinamız üzerine bu .ISO dosyasını mount ediyoruz. “migration-assistant” klasörü içindeki “VMware-Migration-Assistant” dosyasını çalıştırıyoruz.

Migration Assistant çalıştığında bizden vCenter Server için yönetici şifresi istiyor. Şifreyi yazdıktan sonra yukarıda yazdığım gibi bazo kontroller yapıyor. Bu kontroller neticesinde bir sorun yoksa, resimde görüldüğü gibi migration işleminin başlamasını bekliyor.

Daha sonra network üzerindeki başka bir bilisayarda (ben Windows bir bilgisayarda çalışıyorum, Mac veya linux da olabilir) VMware-VCSA-all-6.5.0 .ISO dosyasını mount ediyoruz. “vcsa-ui-installer > win32” klaösründeki “installer” dosyasını çalıştırıyoruz. Bu işlemi kesinlikle vCenter Server makinası üzerinde yapmayın. Migration sırasında kaynak vCenter Server kapanacak ve installer ile bağlantı kopacaktır.

Installer ekranında Migrate seçeneği ile devam ediyoruz.

Introduction ekranında bize yapılacak işlemlerle ilgili bilgi veriyor. Migration işlemi iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım yeni appliance’ın hedef ESXi host üzerine deploy edilmesi. İkinci kısım ise Windows vCenter Server üzerindeki verilerin yeni appliance’a kopyalanması. Next ile devam ediyoruz.

Lisans anlaşmasını kabul ediyoruz.

Bu ekranda kaynak Windows vCenter Server’a bağlanmak için bizden gerekli bilgileri istiyor. Windows vCenter Server IP, SSO username ve SSO password bilgilerini giriyoruz. SSL sertifikasıyla ilgili gelen uyarıyı Yes butonune tıklayarak geçiyoruz.

Şimdi de appliance’ın deploy edileceği hedef ESXi host için IP, username ve password bilgilerini yazıyoruz. Hedef, bir ESXi host veya bir vCenter Server olabilir. Sertifika uyarısı gelirse yine Yes butonu ile geçebiliriz.

Deploy edilecek appliance için VM Name ve root şifre bilgilerini yazıyoruz. Root şifresi SSO şifresi değildir.

Bu ekranda deployment size için karar veriyoruz. Seçeceğimiz deployment size farklı sayılarda host ve sanal makina destekliyor. Ortamınızın büyüklüğüne ve ihtiyacınıza göre bir size seçmelisiniz. Buna göre de vCPU, Memory ve Storage gereksinimlerini karşılamalısınız. Benim test ortamım olduğu için Tiny ile devam ediyorum.
NOT: vCenter HA kullanacaksanız minimum Small seçmelisiniz.

ESXi host üzerindeki datastore’lardan uygun bir tanesini seçiyoruz.

Bu ekranda network ayarlarını yapıyoruz. ESXi host üzerinde kullanacağımız network’ü seçiyoruz. Temporary IP address olarak uygun bir IP yazıyoruz. Bu IP, geçici bir IP adresidir. Deployment bittiğinde, appliance, Windows vCenter Server’ın IP’sini alacak.

Yapılan ayarların gösterildiği özet ekranını görüyoruz ve Finish butonu ile deployment işlemini başlatıyoruz.

Deployment işlemi bitti. Şimdi migration işleminin ikinci kısmına geçeceğiz. Bunun için Continue butonuna tıklayarak, veya Close butonu ile bu ekranı kapatıp Temporary IP address olarak verdiğimiz IP üzerinden https://vcsa_IP:5480 linkini bir web tarayıcıya yazarak devam edebiliriz. Ben Continue ile devam ediyorum.

Migration işleminin ikinci kısmı olan verilerin aktarımı için Next ile devam ediyoruz.

Burada tekrar kaynak vCenter Server’a bağlanıyor ve gereksinimler için kotrolleri yapıyor.

Kaynak vCenter Server’ın Active Directory üyesi olduğunu, yeni deploy edilen appliance’ın da Active Directory üyesi olabilmesi için geçerli bir AD hesabı yazmamızı istiyor. Benim test ortamımda vcplab.local domaini için geçerli yönetici hesabı bilgilerini yazıyorum.

Bu ekranda hangi verilerin kaynak vCenter Server üzerinden, hedef vCenter Server appliance üzerine kopyalanacağını seçiyoruz. Ben tüm verilerin kopyalanmasını istiyorum.

Next ile devam ediyoruz.

Özet ekranını görüyoruz. “I have backed up the source vCenter” seçeneğini işaretlememiz gerekiyor. Finish butonu ile verilerin kopyalanmasını başlatıyoruz.

Kaynak vCenter Server’ın kapatılacağını söylüyor. OK butonu ile devam ediyoruz.

Veri transferi üç adımda gerçekleşti.
– Veriler kaynak vCenter Server’dan kopyalandı. Bu sırada kaynak vCenter Server makinası kapatıldı.
– Hedef vCenter Server ayarları yapıldı ve servisler başlatıldı.
– Kopyalanan veriler hedef vCenter Server’a import edildi.
Migration işlemi tamamlandı. Artık Windows vCenter Server için kullandığmız IP ile yeni deploy edilen vCenter Server Appliance ekranına giriş yapıp kullanmaya devam edebiliriz. Web Client ekranına giriş yaptığımızda daha önce vCenter Server’da bulunan host’lar ve diğer tüm ayarları aynı şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Leave a Reply