vCenter Server Appliance 6.5 Deployment – Bölüm 2

Bir önceki yazıda vCenter Server ve vCenter Server Appliance hakkında bazı bilgiler vermiştim. Sistem gereksinimleri, deployment modelleri ve dikkat edilmesi gereken konuların olduğu bu yazıyı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
vCenter Server Appliance 6.5 Deployment – Bölüm 1
Bu yazıda ise vCenter Server Appliance 6.5 kurulumunun nasıl yapıldğını anlatmaya çalışacağım. Uzun olmaması açısından bundan sonra vCenter Server Appliance yerine vCSA şeklinde yazacağım. vCSA 6.5 GUI ile iki şekilde kurulabiliyor.
Bir tanesi Deploy OVF Template seçeneği. Bu seçeneği kullanabilmek için ESXi 5.5, ESXi 6.0 ‘a vSphere Client ile bağlanıp file menüsünden Deploy OVF Template seçeneği ile vCSA .OVA dosyasını import edebilirsiniz. ESXi 6.5 için vSphere Host Client kullanarak bu işlemi yapabilirsiniz. vCSA .ova dosyasını, indirmiş olduğunuz ISO dosyasının içinde bulabilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise Installer dosyasını çalıştırıp bu şekilde gerekli bilgileri girdikten sonra deployment işlemini yapmaktır. Bunun için Bir windows, linux veya mac bilgisayar kullanabilirsiniz. Kurulum iki kısımdan oluşuyor. birnci kısım deployment, ikinci kısım da ayarların yapılması ve servislerin başlatılması.
Kurulum öncesi aşağıdaki noktalara da dikkat etmeniz gerekiyor:
– vCSA kurulumunu installer ile yapmak istersek hedef olarak bir ESXi host veya bir vCenter gerekli olacak.
– ESXi host üzerine deploy edeceksek ESXi host’un lockdown mode veya maintenance mode’da olmadığından ve fully automatic bir DRS cluster’ın parçası olmamasına dikkat edin.
– Bir vCenter instance üzerindeki DRS cluster’a deploy etmek isterseniz, cluster içindeki host’lardan en az bir tanesinin lockdown mode veya maintenance mode’da olmadığından emin olun.
– Zaman senkronizasyonu için NTP server kullanmayı düşünüyorsanız, vCSA kurulacak target server ve NTP server arasında zamanın senkronize olduğundan emin olun.
– System name olarak statik IP veya FQDN kullanmak isterseniz, Host kaydının ve Reverse DNS kaydının olduğundan emin olun.
VMware’den indirmiş olduğunuz vCSA .ISO dosyasını mount edin, vcsa-ui-installer > win32 klasörünün içindeki installer dosyasını çalıştırın.

Installer ekranında dört farklı seçenek var. Biz Install’a tıklayarak devam edeceğiz.

Introduction ekranında deployment işleminin iki kısımdan oluştuğunu söylüyor. Next ile devam ediyoruz.

Lisans anlaşmasını kabul edip Next ile devam ediyoruz.

Yukarıdaki ekranda vCenter’ı Embedded PSC olarak mı, yoksa External PSC olarak mı kurmak istediğimizi soruyor. Embedded PSC ile devam ediyoruz.

Yukarıdaki ekranda target server bilgilerini yazıyoruz. Yani vCSA’in kurulacağı ESXi host veya vCenter Server bilgileri. Ben burada ESXi host üerine kurulum yapıyorum ve onun bilgilerini yazdım. Next dediğiniz zaman karşınıza bir sertifika uyarısı gelecek, burada Yes butonu ile devam edin.

Bu ekranda appliance ile ilgili isim ve şifre bilgilerini yazıyoruz. VM Name alanını istediğini gibi değiştirebilirsiniz. Ben olduğu gibi bıraktım. Burada root password olarak yazdığımız şifre, appliance deployment işlemi bittikten sonra ayarların yapılacağı ekrana giriş yapabilmemiz için gerekli olan şifre. vCenter Server şifresi değil.

Bu ekranda vCSA için deployment size seçimi yapacağız. vCSA’de farklı vSphere ortamları için farklı size’lar seçebilirsiniz. Her bir size’ın desteklediği host ve VM sayısı farklı. Buna bağlı olarak da gerekli vCPU, Memory, Storage gereksinimleri değişiyor. Ben lab ortamı olduğu için Tiny ile devam ediyorum. Zaten VMware’in tavsiyesi de tiny’yi lab ortamları için kullanmaktan yana. Unutulmaması gerekn bir nokta, eğer vCenter HA özelliğini kullanacaksanız minimum Small size seçmelisiniz.

Deployment için uygun bir datastore seçiyoruz.

Bu ekrandan network ayarlarını yapıyoruz. Network alanında, deployment yaptığımız ESXi host üzerindeki network’ü seçiyoruz. Ip version: IPv4 ve IP assignment: static seçiyoruz. System name alanına IP veya FQDN yazabiliriz. Boş bırakırsak da system name olarak IP adresini kullanacak. IP yazarsanız ve deployment işlemini bu şekilde tamamlarsanız vCSA’i Active  Directory’ye join edemezsiniz. FQDN yazmak için de buraya yazılacak olan ismin DNS host ve Reverse DNS kaydının olması gerekiyor. IP address alanına appliance için kullanacağımız IP’yi yazıyoruz. Subnet mask or prefix length alanına isterseniz subnet mask, isterseniz de network prefix yazabilirsiniz. Ben kendi network’üm için uygun olan 24 yazdım. Gateway ve DNS IP adreslerini de yazıp devam ediyoruz.

Son olarak yaptığımız ayarları gözden geçirip finish butonu ile deployment işlemini başlatıyoruz.

Deployment işlemi devam ediyor. Bu işlemin süresi ortamınıza göre değişiklik gösterebilir. Benim ortamımda yaklaşık 20 dk. civarında sürdü.

Deployment bittikten sonra yukarıdaki ekran geliyor. Buraya kadar deployment işleminin birinci kısmıydı. Şimdi ayarların yapılacağı ikinci kısıma geçeceğiz. Bunun için, Continue butonu ile devam edebilir veya close ile kapatıp, web tarayıcıya https://vcsa_ip:5480 şeklinde yazabiliriz. Karşımıza bir menü çıkacak.

Ekranın üzerindeki mesajda, vCSA’in başarılı bir şekilde kurulduğunu, ancak bazı ayarlar yapılması gerektiğini söylüyor. Set up vCenter Server Appliance seçiyoruz.

Burada bizden root şifresi istiyor. Bu şifre, deployment sırasında oluşturduğumuz şifredir.

Yukarıdaki deployment işleminde ilk kısımın tamamlandığını, ikinci kısıma geçildiğini söylüyor. Next ile devam ediyoruz.

Bu ekranda gerekli bilgileri yazıyoruz. NTP kısmı önemli, burada NTP server olarak lokalde bir NTP Server varsa onu yazabilirsiniz.  SSH access varsayılan olarak disabled geliyor. Eğer vCenter HA kullanacaksanız bu kısmı enable olarak seçmeniz gerekiyor. Next ile devam ediyoruz.

SSO domain name alanına herhangi bir domain yazabilirsiniz. vCenter Server kurulurken varsayılan domain name vsphere.local’dir. Burada tüm alanlar boş geliyor ve biz dolduruyoruz. Be SSO domain name olarak tanercort.com yazdım. SSO Password ve Site name alanlarını da dolduruyoruz. Next ile devam ediyoruz.

Next ile devam ediyoruz.

Yapılan ayarların özetini gösteren ekran. Finish butonu ile setup işlemini başlatıyoruz.

Finish butonuna tıkladığımızda yukarıdak ibir uyarı mesajı çıkıyor. Setup işleminin başladıktan sonra durdurulamayacağını söylüyor. OK ile başlatıyoruz.

Setup işlemi devam ediyor.

Setup işlemi bitti. Yukarıda verilen Web Client linkinden Web Client ekranına giriş yapabilirsiniz.

Görüldüğü gibi vCenter Server ekranına başarılı bir şekilde giriş yaptık.

vCenter Server Appliance 6.5 Deployment – Bölüm 1