vSphere 6.0 What’s New – vSphere 6.0 Yenilikleri

2015 yılında çıkması beklenen VMware’in vSphere 6 sürümü ile ilgili bazı yeni özellikleri aşağıda kısaca özetlemeye çalıştım.

Desktop Client & Web Client

VMware, sistem yöneticilerini Desktop Client yerine Web Client kullanmaları konusunda yönlendirmek istiyor. Fakat bu konuda çok da başarılı olamıyor. Bazı güzel özellikleri kolaylık sağlasa da, Web Client ile ilgili halen çeşitli sıkıntılar mevcut. Performans sorunu bunlardan bir tanesi. Diğer bir sorun ise Web Client’ın inventory durumunu güncellemiyor olması.

VMware’in açıklamasına göre Desktop Client vSphere 6 versiyonunda da ESXi host ve vCenter Server’a bağlanmak için kullanılmaya devam edecek. Yeni bir özellik eklenmeyecek fakat Hardware version 9, 10 ve 11’i read-only olarak yönetebilecek. vSphere 6 versiyonuna yükseltme yaptığınız halde Hardware version 8 olarak kullanmak isterseniz de Desktop Client’ı okuma ve yazma erişimi ile kullanabilirsiniz.

Yeni SSO (Single Sign-On)

VMware, mevcut Single Sign-On yerine adı Platform Services Controller (PSC) olan bir servis çıkarıyor.

Daha önceki release’lerde, SSO vSphere ile birlikte güncellenirdi ve diğer bazı ürünler de kimlik doğrulama kaynağı olarak SSO’yu SSO güncel olmadığı durumlarda ise yeni çıkarılan ürünlerde sorun yaşanıyordu. VMware bu durumun önüne geçmek için yeni versiyonda PSC’yi kullanacak. PSC, herhangi bir ürüne bağı olarak vSphere’den bağımsız olarak güncellenecek.

PSC, SSO özelliğinin yanında lisans servisleri, sertifika servisleri ve diğer servisleri de destekleyecek. Bu, tüm VMware ürünlerinin çekirdek bileşenlerini tek platformdan yönetebilmek anlamına geliyor.

PSC, dağıtık bir servistir. Kendi veri senkronizasyonunu kendi yapar. Bu da, platformda varsayılan olarak bir yedeklilik var demektir.

Kurulum

vSphere 6 ile birlikte Sphere Web Client, Inventory Service, Auto-Deploy, Syslog Collector, Network dump collector gibi tüm vCenter servisleri aynı server üzerine kurulacak. Yeni versiyon ile birlikte bu servislerin ayrı sunuculara kurulumu mümkün olmayacak. Eğer daha önceden bu servisleri ayrı sunucular üzerine kurduğunuz bir yapınız varsa ve vCenter 6 upgrade işlemi yapacaksanız, vCenter 6 kurulumu bu servisleri dağıtık sunuculardan çekecek ve tek bir sunucu üzerine kuracak. Bu servislere tek istisna vSphere Update Manager (VUM) olacak. VUM, halen ayrı bir Windows sunucu üzerine kurulması gerekiyor.

High Availability

Mevcut mimaride Windows tabanlı vCenter ve Linux tabanlı vCenter appliance, “single point of failure”‘dır. Türkçe’ye “tek hata noktası” olarak çevirebileceğimiz bu terimin anlamı, vCenter Server’ın başına bir şey gelirse vSphere ortamını yönetemez duruma geliriz.

VMworld 2014’te, bir sonraki vSphere sürümünde, vCenter Server’ın vSphere HA veya FT ile korunabileceği söylendi. Tabi bu durum eğer vCenter Server bir sanal makine üzerinde çalışıyorsa geçerlidir.

Linux Appliance

Bir sonraki vSphere sürümünde, vCenter Linux Appliance, Windows versiyonu ile aynı maximum değerlere sahip olacak. 1.000 ESXi server, 10.000 çalışır durumda sanal makine, Cluster başına 64 fiziksel host, Cluster başına 6.000 sanal makine ve linked mode olarak bağlanmış 10 vCenter Server.

Desteklenen Veritabanları

vCenter 6 SQL 2008 R2, 2012 and 2014, Oracle  11g ve 12c veritabanlarını destekliyor. Bunların yanında embedded olarak vPostgres veritabanını da destekliyor ancak Windows üzerinde vPostgres 20 host ve 200 sanal makine destekliyor. vCenter Server Appliance, embedded vPostgres ile 1.000 host ve 10.000 sanal makine destekliyor ve vCenter Server Appliance için vPostgres öneriliyor.

Bunların dışında vCenter Server 5.5 U3 ve 6.0 Microsoft Clustering Services’i destekleyecek.

 

VMware vCenter Server 6.0 Installation
vSphere 6.0 What’s New – VMware Fault Tolerance (FT)
vSphere 6.0 What’s New – Configuration Maximums
vSphere 6.0 What’s New – vMotion Enhancements
vSphere 6.0 What’s New – vSphere 6.0 Yenilikleri
vSphere 6.0 – Virtual Volumes