vSphere 6.0 ile birlikte vMotion tarafında da bir takım yeni özellikler geldi. vSphere 5.5 sürümü de dahil olmak üzere vMotion sadece aynı datacenter ve vCenter içerisinde mümkündü. vSphere 6.0 ile birlite artık vMotion sınırları aşarak farklı vCenter’alr ve hatta faklı datacenter’lar arasında sanal makineler taşınabilmektedir. vCenter Server’ın windows versiyonundan vCenter Appliance ‘a vMotion yapılabilmektedir. Bu işlemin tam tersi de geçerlidir. Bu yeniliklere bir bakalım:
Cross vSwitch vMotion
Cross vSwitch vMotion ile sanal makineleri farklı vSwitch ‘ler arasında taşıyabilirsiniz. Bu yeni özellikle birlikte sanal makineleri vDS ile farklı bir Cluster’a taşıyabilirsiniz. vMotion, vSwitch ve dvSwitch’ler arasında gerçekleşebilir:
- VSS to VSS
- VSS to VDS
- VDS to VDS
- VDS to VSS (Desteklenmiyor)
Görüldüğü gibi farklı vSwitch’ler arasında vMotion işlemi yapılabiliyor. Ancak Distributed Switch’ten Standart Switch’e vMotion işlemi desteklenmiyor. Bunun nedeni, Distributed Switch üzerindeki sanal makinenin metadata bilgisini Standart Switch’in işleyememesidir.
vSwitch’ler arasındaki vMotion işlemi sanal makineler tarafından algılanmaz ve kesintiye neden olmadan sonuçlanır. Cross vSwitch vMotion işlemini yapabilmek için sanal makinelerin aynı L2 network’ünde olmaları gerekiyor.
Cross vCenter vMotion
Cross vCenter vMotion ile birlikte artık sanal makineleri farklı vCenter’lar arasında taşıyabiliyoruz. Cross vCenter vMotion ile Compute, Storage, Network ve Managemenet taşınabilmektedir. Tüm bunları yapmak için de paylaşımlı bir depolama alnına ihtiyaç duymaz. Ancak farklı vCenter’lar arasında vMotion işleminin yapılabilmesi için kaynak ve hedef vCenter’lar aynı SSO domain’i içerisinde olmak zorunda.
Farklı vCenter’lar arasında vMotion işlemi yapılırken alarmlar, event’ler, HA ve DRS üzerinde yapılmış ayarlar da hedef vCenter’a gider. Bu gerçekten çok önemli bir özellik.
Cross vCenter vMotion için bazı gereksinmler var:
- Kaynak ve hedef vCenter’lar 6.0 ve üzeri olmak zorunda.
- Kaynak ve hedef vCenter’lar aynı SSO domain’ine üye olmak zorunda.
- Her bir vMotion operasyonu için 250 Mbps band genişliğine ihtiyaç var.
Long Distance vMotion
Bir önceki vSphere versiyonunda vMotion için tolere edilebilen latency miktarı 10 ms idi. vSphere 6.0 ile birlikte bu miktar 100 ms ‘ye çıkarıldı. Long Distance vMotion ile sanal makineleri artık farklı datacenter’lar arasında taşıyabiliyoruz. Hatta bu datacenter’lar farklı coğrafi konumlarda, farklı kıtalarda olsa bile. Long Distance vMotion’u aşağıdaki durumlar için kullanabilirsiniz:
- Kalıcı taşıma işlemleri için (Datacenter genişletme işlemleri için, konsolidasyon için)
- Felaketten korunma
- SRM ve felaketten korunma testleri
- Multi-site yük dengeleme
- Follow-the-sun scenarios
- Datacenter’lar arası veya Cloud’a taşıma işlemleri
Long Distance vmotion için gereksinimler:
- Tüm vCenter’lar L3 seviyesinde bağlı olmalıdır
- Hedef lokasyonda sanal makine network’ü L2 bağlantısına ve aynı sanal makine IP’si olmalıdır
- vMotion network’ü L3 seviyesinde bağlantıya sahip olmalı
- Her bir vMotion operasyonu için 250 Mbps band genişliği olmalı
Long DistancevMotion ile ilgili yapılan test sonuçlarını okumak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
http://blogs.vmware.com/performance/2015/02/vmware-pushes-envelope-vsphere-6-0-vmotion.html