VMware, boot device üzerindeki ESXi sistem depolama bölümlerinde, daha esnek olabilmek ve diğer 3.parti çözümleri desteklemek amacıyla bazı değişiklikler yaptı. vSphere 7’den önce, ESXi sistem depolama bölümlerinde bazı limitasyonlar mevcuttu. Partition boyutlarının sabit olması ve partition numaralarının statik olması partition yönetimini sınrlıyordu. Bu, büyük modüller, hata ayıklama işlevselliği ve olası 3.parti bileşenler için desteği etkili bir şekilde kısıtlamaktaydı.
Bu nedenle ESXi sistem depolama bölümü düzeninde değişiklik yapıldı. Boot bank boyutları artırıldı, sistem bölümleri birleştirildi ve genişletilebilir hale getirildi.
vSphere 6.x Partition Yerleşimi

VSphere 6.x içindeki partition boyutları, scratch partition ve opsiyonel VMFS datastore hariç olmak üzere sabittir. Bunlar, kullanılan boot media ve kapasitesine bağlı olarak oluşturulur.
vSphere 7’de Konsolide Edilmiş Partition Düzeni
Bu yapılandırmayı kullanarak sunulan zorlukların üstesinden gelmek için vSphere 7’deki boot partition’ları birleştirilir.

ESXi 7 System Storage yerleşimi yalnızca dört bölümden oluşur.
- System Boot
- Boot loader ve EFI modüllerini saklar.
- Type: FAT16
- Boot-banks (x2)
- ESXi boot modüllerini depolamak için sistem alanı.
- Type: FAT16
- ESX-OSData
- Ekstra (nonboot) modülleri, sistem yapılandırmasını ve durumunu ve sistem sanal makinelerini depolamak için birleşik konum görevi görür.
- Type: VMFS-L
- Yüksek dayanıklılığa sahip depolama cihazlarında oluşturulmalıdır.
OSData bölümü, ROM-Data ve RAM-Data adı verilen iki üst düzey veri kategorisine ayrılmıştır. Loglar, VMFS global izleri, vSAN EPD ve izleri ve canlı veritabanları gibi sıkça yazılan veriler RAM-Data olarak adlandırılır. ROM-Data ise, nadiren yazılan verilerdir, örneğin VMtools ISO’ları, yapılandırmaları ve çekirdek dökümleri.
ESXi 7 System Storage Boyutları
Kullanılan boot media’ya bağlı olarak, her partition için kullanılan kapasite değişir. Buradaki tek sabit sistem boot partition’dır. Boot media 128 GB’tan büyükse, sanal makine verilerini depolamak için otomatik olarak bir VMFS datastore oluşturulur.

USB veya SD kartlar gibi depolama ortamları için, ESX-OSData bölümü HDD veya SSD gibi yüksek dayanımlı bir depolama cihazında oluşturulur. İkincil yüksek dayanıklı bir depolama aygıtı olmadığında, USB veya SD aygıtlarda ESX-OSData oluşturulur, ancak bu bölüm yalnızca ROM-Data’ları depolamak için kullanılır. RAM-Data’ları bir RAM diskinde saklanır.
ESXi 7 System Storage İçeriği
ESXi partition’larına erişim gerektiren alt sistemler, bu partition’lara sembolik bağlantılar kullanarak erişir. Örneğin: /bootbank ve /altbootbank sembolik bağlantıları aktif bootbank ve alternatif bootbank’a erişmek için kullanılır. /var/core sembolik bağlantısı, çekirdek dökümlerine (core-dumps) erişmek için kullanılır.

System Storage Yerleşiminin İncelenmesi
VSphere Clien’taki partition detaylarını incelerken, partition yerleşimi fark edilecektir. Boot media kapasitesi ve ESXi installer tarafından yapılandırıldığı gibi otomatik boyutlandırmayı gözden geçirmek için bu bilgiler kullanılır.

Benzer bir görünüm bir ESXi host’un CLI ekranında bulunabilir. Bölümlerin BOOTBANK1/2 ve OSDATA olarak etiketlendiğini fark edeceksiniz.

Boot Media
vSphere’in, USB / SD ortamından HDD, SSD ve NVMe gibi yerel depolama ortamı aygıtlarına veya SAN LUN’dan boot etmeye kadar çok çeşitli boot media desteği vardır. ESXi 7’yi kurmak için aşağıdaki boot media gereksinimleri karşılanmalıdır:
- En az 8 GB USB veya SD aygıt.
- Sabit diskler gibi diğer boot cihazları, SSD veya NVMe aygıtları gibi flash ortamlar için 32 GB.
- Bir boot aygıtı ESXi host’lar arasında paylaşılmamalıdır.
ESXi 6.x sürümünden ESXi 7.0 sürümüne upgrade için en az 4 GB’lık bir boot media gerekir. Tabi vSphere ESXi donanım gereksinimlerini ve VMware Compatability Guide‘ı incelemeden bu işlemi yapmanız önerilmez.