Nutanix NOS Upgrade

Normal şartlar altında bir bilgi işlem altyapısı kurmak istediğinizde server, storage gibi yatırımları ayrı ayrı yapmak durumundasınızdır. Bu cihazların kurulumlarını da ayrıca yapmak zorunda kalırsınız. Nutanix, bize Hyperconverged bir yapı sunuyor. Hyperconverged yapılar compute ve storage katmanını bir araya getirerek birleşik altyapı çözümleri sunar. Nutanix de bu yapıların öncülerindendir. Bu yazının amacı Nutanix NOS Upgrade olduğu için Nutanix ile ilgili daha fazla bilgi vermeyeceğim.
Nutanix’in her node’u üzerinde bir Controller VM (CVM) çalışır ve bu CVM’lerin kendi işletim sistemleri vardır. Bu işletim sistemine Acropolis Operating System (AOS) veya NOS denir. Nutanix belirli zamanlarda bu işletim sisteminin güncellemelerini yayınlar. Güncellemeleri yüklemek oldukça kolaydır. Güncellemeleri Nutanix’in Prism web arayüzünden yapıyoruz. Güncelleme işlemi sırasında vMotion yapılmaz, I/O kesintisi yaşanmaz, host’lar maintenance mode’a geçmez. Dolayısıyla Nutanix cluster içerisinde işler normal bir şekilde yürümeye devam eder. Güncelleme işlemini mesai saatleri içinde yapabiliriz. Ben de bu işlemi mesai saatleri içinde yaptım. Ancak her ihtimale karşı mesai saatleri dışında yapmak isteyebilirsiniz.
Benim çalıştığı ortam 6 adet Dell XC630 node’dan oluşuyor. Citrix XenDesktop ve XenApp çalışıyor. 400’ün üzerinde sanal masaüstü çalışıyor.
Upgrade işlemi oldukça kolaydır. Nutanix, internet bağlantısının olduğu durumda yeni versiyonları sürekli kontrol eder. Download butonuna tıklayarak yüklemek istediğimiz versiyonu indirip yüklemesini sağlayabiliriz. Ancak internet bağlantısının olmadığı durumlarda AOS’u başka bir yerden indirip Nutanix’e upload etmek gerekir.

Nos_Download

 

Öncelikle Nutanix support portal‘a login olup yüklemek istediğimiz NOS versiyonunu indiriyoruz. Ayrıca JSON metadata dosyasını da indiriyoruz.

Upgrade_software_1

 

Her iki dosyayı da indirdikten sonra Prism ekranına giriyoruz, sağ üst köşedeki dişli işaretine ve ardından Upgrade Software linkine tıklıyoruz.

Upgrade_software

 

Upgrade Software ekranında mevcut kullanılan versiyon ve indirilebilir durumda olan versiyonlar görülmekte. Benim kullandığım versiyon 4.6 ve en son release olan versiyon da 4.7.1. Download butonuna tıklayarak tek tıklama ile 4.7.1 versiyonunu indirip kuruluma başlayabiliriz.

upload_1

 

Ancak ben direkt olarak indirip kurulum yapmayacağım. Upgrade Software ekranında en alt kısımda bulunan “upload the Acropolis base software binary” linkine tıklayarak daha önceden indirmiş olduğum AOS imajını ve metadata dosyasını upload edeceğim.

upload_2

 

Dosya seç butonu ile ilgili dosyaları seçip Upload Naow butonu ile upload işlemine başlıyorum.

Upgrade_Now

 

Upgrade Now linkine tıklayarak upgrade işlemine başlıyorum.

Preupgrade

 

Upgrade işlemine başlamadan önce bir Preupgrade işlemi yapılır ve sistemin upgrade işlemi için hazır olup olmadığı kontrol edilir.
 Upgrade_software_2
Preupgrade işleminden sonra upgrade işlemi başlar. İlerleme göstergesini genişleterek her bir node’un ilerleme durumunu görebilirsiniz. Upgrade sırasında hiç bir şeye tıklamamak faydalı olabilir.

Upgrade_software_3

 

Görüldüğü gibi Upgrade işlemi sona erdi. Yeni AOS versiyonumuz 4.7.1 oldu. Upgarde işlemi sırasında herhangi bir node’da maintenance mode, vMotion işlemi veya hizmet kesintisi yaşanmadı. Sıfır kesinti ile işlemi tamamlamış olduk.